Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rubla rusească se apreciază în raport cu moneda euro și dolarul, după căderea de luni

Cursul oficial al monedei unice europene în raport cu rubla rusească a scăzut cu 75 de copeici, iar al dolarului - cu 40, după ce luni moneda națională a Federației Ruse s-a depreciat brusc în raport cu cele două valute.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik. Rata de schimb a monedei euro cu rubla rusească, stabilit pentru mâine de Banca Centrală a Federației Ruse, a scăzut de la 80,6488 de ruble pentru un euro la 74,54 de ruble, anunță RIA Novosti.

Anterior ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Oreșkin a declarat că rata de schimb calculată la prețurile la zi la petrol oscilează în jurul cotației de 50 de ruble pentru un dolar. El spune că deprecierea subită de luni a monetei naționale a Rusiei este determinată de scoaterea bruscă a capitalului din țară, care este un fenomen de scurtă durată. Cum acest proces se va opri, tendința va fi inversă, spune ministrul rus al economiei.

Cum este afectat mediul de afaceri de creșterea leului și scăderea monedei europene

El a mai adăugat că nu vede pricini care ar duce la schimbarea ratei de schimb pe termen mediu și lung al rublei în raport cu dolarul, care se va menține în jurul cotației de 63-64 de ruble pentru un dolar.

La începutul acestei săptămâni, rata de schimb a rublei față de dolar și euro a atins cea mai joasă cotă din martie 2016, când cursul oficial era de 70 de ruble pentru un dolar și 81 de ruble pentru un euro. Miercuri însă rubla s-a mai apreciat un pic.

Vom menționa că, de fiecare dată când are loc deprecierea monedei rusești, fenomenul este resimțit și în Republica Moldova. Asta din două considerente. În primul rând, deprecierea rublei afectează exporturile în Federația Rusă, mărfurile moldovenești pe această piață devenind scumpe, respectiv necompetitive. În al doilea rând, asta afectează și volumul transferurilor bănești ale moldovenilor de peste hotare, în Federația Rusă fiind mai bine de o treime din numărul conaționalilor noștri ce și-au părăsit țara în căutarea unui loc de muncă.