Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai populare escrocherii comise în Chișinău: Riști să le cazi pradă în fiecare zi

Ați fost în situația ca cineva să vă ceară bani în stradă pentru a ajunge într-o anumită localitate. Iată ce se ascunde în spatele acestei rugăminți aparent nevinovate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik, D. C. De foarte multe ori se întâmplă ca cetățenii să fie trași pe sfoară de necunoscuți chiar în plină stradă. Infractorii cer bani de la oameni pentru a ajunge, chipurile, într-un sat sau într-un alt colț al orașului, sau, mai rău, mint că le-a murit o rudă apropiată și nu au bani pentru a o înmormânta. Pentru a fi mai convingători și pentru a provoca mila oamenilor, aceștia iau cu ei copii mici sau încep să plângă în momentul în care își spun povestea. Puțini sunt cei care nu cad în plasa acestei înșelătorii.

"Dă-mi te rog 70 de lei. A murit sora mea și trebuie să ajung la Bălți să particip la înmormântare", încearcă să mă convingă un bărbat de vreo 50 de ani de la care venea un miros puternic de alcool.

Șocant: Cine sunt și ce se întâmplă cu copiii folosiți la cerșit

"Cum se face că ați rămas fără bani în Chișinău? Nu munciți? De unde sunteți originar?", întreb eu nedumerită.

"Înțelegi, mi-au furat hoții banii, geanta și tot ce mai aveam la mine. Stau de o săptămână în Chișinău și nu pot să adun bani să ajung acasă, la Bălți", îmi spune bărbatul cu o ușoară neîncredere în voce.

"Și cum ați aflat că sora dumneavoastră a murit?", întreb eu.

"M-au sunat de acasă și mi-au spus", îmi zice el.

"Telefonul nu vi l-au furat hoții?", întreb eu.

"Nu, telefonul era în buzunar și nu mi l-au luat", îmi răspunde.

După această discuție, bărbatul a început să plângă, încercând să mă convingă că este foarte afectat de moartea surorii lui. Evident, nu am crezut această poveste, dar i-am dat banii. Bărbatul i-a luat, mi-a mulțumit și a plecat în stație, urcând în primul troleibuz care a venit. Pentru a mă convinge că individul nu m-a mințit am urcat și eu în același troleibuz.

Se întâmplă în Moldova: cerșit și sclavie pe străzile Capitalei

În transportul public bărbatul a scos un telefon, a sunat pe cineva și după două stații a coborât. La câțiva metri de stație bărbatul a fost întâlnit de un alt bărbat căruia i-a dat bani.

Ulterior, individul s-a mai apropiat de oameni pentru a le spune aceiași poveste și pentru a primi bani.

Se știe că cerșitul în țara noastră este o modalitate de a obține profit. Unii cerşetori câştigă peste 500 de lei pe zi, o sumă care întrece cu mult veniturile zilnice ale multor angajaţi în câmpul muncii.

Oamenii care cerșesc în Chișinău se împart în două categorii. Cei care „profesează" individual şi cei care îşi schimbă permanent locul de cerşit şi care sunt supravegheaţi de un lider.

Potrivit poliției, cerşitul nu contravine legii și nu există bază legală pentru ca poliţiştii să le interzică oamenilor să cerşească. Nimeni nu-i obligă pe trecători să le dea bani, totul se face numai din milă. Legea prevede pedepse doar pentru antrenarea minorilor în cerşit sau pentru persoanele/grupările care organizează cerşetoria. Persoanele care antrenează minori în cerșetorie riscă pedepse până la cinci ani de închisoare, iar dacă oamenii sunt recrutaţi şi forţaţi să stea în stradă cu mâna întinsă, pedeapsa este până la 12 ani de puşcărie.