Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinificatorii moldoveni sunt gata să colaboreze cu companiile rusești

Oamenii de afaceri ruși intenționează să investească în vinificația din Moldova. Care este opinia vinificatorilor moldoveni vizavi de acest subiect?
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 sept — Sputnik. Pe 20 — 22 septembrie, la Chișinău se va desfășura Forumul Economic Moldo-Rus. În ajunul acestui eveniment, la centrul de presă Sputnik Moldova a avut loc o videoconferință cu participarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și a reprezentanților mediului de afaceri din Rusia.

Conferință Globală a Turismului Vitivinicol a fost inaugurată oficial în Moldova

Pe parcursul videoconferinței, Boris Titov, președintele Consiliului Uniunii Viticultorilor și Vinificatorilor din Rusia, împuternicitul pentru apărarea drepturilor antreprenorilor pe lângă președintele Federației Ruse, a declarat că antreprenorii ruși sunt gata să investească în vinificația Moldovei și să contribuie la soluționarea multiplelor probleme ale acesteia. Totodată, oamenii de afaceri din Rusia examinează posibilitatea de a produce în Moldova vinuri pe baza soiurilor de struguri locale, însă cu marcă rusească.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a comentat aceste declarații în dialogul cu reporterul Sputnik Moldova.

Arpentin a menționat că reprezentanții vinificației din Moldova așteaptă cu nerăbdare Forumul Economic Moldo-Rus din septembrie 2018.

„Cred că o asemenea colaborare este importantă la ora actuală. Industria vinificației are mare nevoie de suport financiar. Aceasta este o ramură care necesită investiții mari. Dacă există astfel de intenții din partea companiilor rusești, noi, desigur, suntem deschiși", a declarat Arpentin.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pregăteşte programul dedicat Zilei Vinului

Potrivit acestuia, unii vinificatori moldoveni deja primesc ajutoare financiare din partea colegilor lor ruși. Este vorba de cinci companii.

Arpentin a subliniat că reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului vor fi numaidecât prezenți la Forum. Specialiștii vor urmări cu atenție situația de pe piața rusească.

Vorbind de producerea vinurilor în Moldova cu mărci rusești, Arpentin a subliniat că deocamdată nu este clar care denumiri de vinuri intenționează colegii ruși să producă.

„Adevărul este că vinul reprezintă un produs local. Tipurile de vin care se produc în Rusia nu pot fi copiate în Moldova și invers. La momentul de față, în țara noastră se pune accentul pe vinurile cu denumire de origine. Acestea reprezintă produse ale vinificației pentru care au importanță originea, localitatea unde au fost recoltați strugurii și fabricat vinul", a explicat Arpentin.

Expertul consideră că specialiștii de profil trebuie să studieze minuțios acest aspect.