Gigant energetic german: Gazul rusesc este vital pentru Europa

Gazul natural rusesc care va fi transportat prin conducta Nord Stream 2 este esențial pentru Europa, pe fondul creșterii cererii și al scăderii producției în regiune, potrivit directorului executiv al unui gigant energetic german.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik, Doina Crainic. Directorul executiv al companiei germane de energie Wintershall, Mario Mehren, a declarat că gazul natural rusesc este esențial pentru Europa, având în vedere că cererea în UE este în creştere, însă producția internă, în scădere.

România va cumpăra mai mult gaz din Rusia. Iată motivul

„În 2030, de exemplu, UE va trebui să importe aproximativ 400 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru a răspunde acestei creșteri a cererii pentru import, avem nevoie de parteneri pe care să ne putem baza. Nord Stream 2, de exemplu, va oferi o capacitate suplimentară de 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale după ce va fi finalizat. Acesta este gazul natural de care are nevoie Europa", a subliniat CEO-ul, citat de RT.

Mehren a adăugat că importanța crucială a Rusiei ca partener major în proiectele energetice europene va crește în viitor. Șeful companiei germane de energie a subliniat, de asemenea, importanța cooperării cu Norvegia.

Potrivit CEO, gazele naturale contribuie, de asemenea, la tranziția energetică din Germania și Europa și la reducerea emisiilor de CO2. Regiunea nu își va atinge obiectivele climatice fără gaze naturale, care sunt cel mai ecologic combustibil fosil, a mai precizat acesta.

Gazprom: Prima ramură a Turkish Stream, finalizată - detalii

„Europa are avantajul de a-şi folosi proximitatea geografică pentru a se conecta direct la rezervele mari de energie din Norvegia și Rusia, prin conducte. Parteneriatele noastre solide în special cu aceste două țări sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice. Europa trebuie să-şi joace cartea cea mare", a subliniat Mehren.

Proiectul de conducte Nord Stream, condus de filiala gigantului energetic rus Gazprom, este implementat în colaborare cu firmele germane de energie Wintershall și Uniper, cu compania multinațională franceză Engie, cu gigantul britanic-olandez de petrol și gaze Royal Dutch Shell și cu compania austriacă de energie OMV. Se aşteaptă ca viitoarea conductă, care va transporta gazul natural din Rusia spre Germania sub Marea Baltică, să dubleze capacitatea conductei existente, de 55 de miliarde de metri cubi anual.