CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. Arma secretă de pe tancul rusesc T-14 ”Armata” este sistemul său activ de protecție Afganit, anunță revista americană The National Interest.
Potrivit sursei citate, constructorii sistemului Afganit au reușit să unească într-unul sistemul de protecție a armelor antitanc Drozd și sistemul de bruiaj optoelectronic Chtora.
Sistemul Afganit constă din două grile de radare active pe fiecare parte a armei. Aceste radare funcționează atât în regimuri active, cât și pasive. Astfel, în modul pasiv, ele permit localizarea radarelor inamice și interceptarea semnalelor transmise de rachete antitanc.
În plus, noul sistem va include mai mulți senzori optici proiectați pentru a urmări focul de rachete antitanc.
Conform revizuirii, sistemul Afganit include și mijloace speciale, amplasate în partea din spate a rezervorului, pentru arderea munițiilor de fum sau destinate combaterii undelor radar.
SUA sunt vulnerabile în fața rachetelor rusești „Kinjal”>>>
Sistemul Afganit furnizează, de asemenea, bile de echipament care se mișcă cu o viteză de 1700 de metri pe secundă pentru a intercepta rachete antitanc, în cazul în care alte mijloace nu sunt suficiente pentru a proteja armura.
Analistul Centrului de jurnalism militaro-politic Boris Rojin a declarat pentru radio Sputnik, că la dezvoltarea Sistemului de Protecție Activă s-a ținut cont de operațiunile reale de luptă.
”În prezent, „ARMATA“ este echipat cu un Complex de Apărare Activă promițător, acestea ar trebui să sporească protecția eficientă a sistemelor Anti-rachetă existente, care s-ar putea afla în mâinile membrilor unor grupări teroriste, sau care se află în dotarea majorității armatelor moderne. Producția în serie a acestui complex ar trebui să sporească securitatea noilor mașini de luptă, dar și capacitatea acestora de a acționa împotriva inamicului, mai ales în cazul în care există un risc ridicat de atac cu arme antitanc. În ceea ce privește superioritatea acestor sisteme de protecție, încă în luptele din Siria a devenit clar faptul că Sistemele rusești de Protecție Activă s-au dovedit a fi mai eficiente decât sistemele care au fost instalate pe tancuri germane, ”Leopard 2” sau ”Abrams”, sau la modelul M60. Acest sistem de apărare a fost dezvoltat, ținându-se cont de experiența dobândită în timpul luptelor din Orientul Mijlociu. Însă e greu de spus cât de eficient este acest sistem în comparație cu cele occidentale, deoarece cele occidentale nu au fost testate într-un conflict militar de durată", a declarat Boris Rojin.