Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în scandalul de la hotarul moldo-român

Scandalul de la postul de trecere a frontierei moldo-române Leușeni-Albița a luat o nouă turnură.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari, s-a deplasat astăzi, 28 august, la punctul de trecere Leușeni pentru a debloca situația privind grupul organizat de cetățeni români staționați între punctele de trecere a frontierei de stat.

Scandal la hotarul moldo-român. La fața locului a venit șeful Poliției de Frontieră

Potrivit Poliției de frontieră, motivul pentru care acest grup nu a primit inițial permisiunea să treacă frontiera de stat a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere și o serie de injurii și amenințări proferate în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. 

”Toate acestea au fost documentate pe suport video”, anunță reprezentanții Poliției de Frontieră. 

Lecari le-a cerut reprezentanților grupului să manifeste respect față de lege și să se conformeze procedurilor de trecere a frontierei. 

”Toți reprezentanții grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, nu și liderul grupului, activistul Georghe Simion, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”, anunță Poliția de Frontieră.

Deși au primit permisiunea să traverseze frontiera, reprezentanții grupului refuză să o facă la moment, încercând să forțeze prin gestul lor autoritățile să anuleze interdicția aplicată cetățeanului Simion. 

”Așadar, motivul șederii lor între punctele de trecere nu are la bază refuzul Poliței de Frontieră de a le permite accesul”, anunță autoritatea din Moldova.

Poliția de Frontieră are obligația de a asigura securitatea granițelor statului, de a face o analiza profesionistă a cazurilor în care în punctele de trecere a frontierei se prezintă persoane care dau semne că nu respectă legislația țării noastre și de a lua deciziile care se impun în interesul asigurării depline a securității cetățenilor Republicii Moldova. 

Poliția de Frontiera a procedat și în trecut în acest fel cu referire la cazurile cetățenilor din alte țări, care au manifestat un comportament în afara legii.