CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Autoritățile din Moldova sunt pregătite să anunțe cod roșu de îmbolnăvire cu rujeola în UTA Găgăuz-Yeri.
Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a anunțat că în regiune au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăviri la un milion de populație, situație care ridică gradul de alertă de la portocaliu la cel roșu.
”Este anunțat cod portocaliu la nivel național, nu și în UTA Găgăuzia unde suntem într-un alt cod, fiindcă avem mai mult de cinci îmbolnăviri la un milion de populație”, a declarat Serbulenco.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu rujeola au fost înregistrate în raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul și Hâncești.
Autoritățile locale din Ceadâr-Lunga au decis să nu permită admiterea copiilor care nu s-au vaccinat la școală. Toți elevii vor trebui să prezinte un certificat că au fost vaccinați contra rujeolei, înainte de începerea anului școlar.
Premierul Pavel Filip nu exclude aplicarea unor sancțiuni disciplinare pentru responsabilii din domeniul sănătății care nu au acționat prompt pentru a evita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola la nivel de țară.
Șeful Guvernului a declarat că o decizie în acest sens va fi luată după ce vor fi prezentate concluziile anchetei interne, care se desfășoară în acest moment.
”Am văzut mai multă iresponsabilitate până în prezent, pentru că nu am văzut măsuri prompte din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a unor autorități publice locale. Nu am privit ca un scop în sine sancționarea sau pedepsirea cuiva este important ca problema să fie rezolvată. Dacă în urma anchetei vom stabili că cineva nu și-a făcut suficient de bine munca, va fi sancționat”, a declarat Filip.
În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola>>>
În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a declarat că acest nivel de alertă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.
În contextul agravării situației prin rujeolă în țară și creșterea numărului de bolnavi cu această maladie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică, organizează astăzi, 22 august, un club de presă, unde vor fi discutate în detalii despre rujeolă, vaccinare, siguranța vaccinurilor și prevenirea maladiilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.