Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola

Revenit din vacanță, premierul a convocat în această dimineață ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice din cauza numărului de copii infectați cu rujeolă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Codul portocaliu de rujeolă presupune o monitorizare mai eficientă a extinderii acestui virus și măsuri stricte de combatere a rujeolei.

"Acest virus se răspândește foarte rapid. În cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost discutate motivele care au stat la baza răspândirii acestor focare. Am constatat că există un nivel foarte scăzut al vaccinării, în special în unele raioane ale țării", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. 

Ministrul a mai precizat că în toate localitățile țării se va face o listă a persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva rujeolei și vor fi luate măsuri ca acestea să primească vaccinul.

"Instituțiile medicale din țară au suficiente vaccine pentru ca toți copiii, dar și maturii care nu au fost vaccinați până acum, să poată primi vaccinul. Ne dorim să avem o comunicare eficientă cu oamenii ca să înțeleagă cât de gravă este această problemă", a precizat Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că la 90 de copii din țara noastră diagnosticul a fost confirmat de laborator, iar alţi 83 de minori sunt cu simptome de rujeolă.

Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni.

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.