Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce taxe achită părinții în școlile private

În ultimii ani și-au deschis ușile numeroase școli și grădinițe private. Părinții scot mii de euro din buzunar pentru a le oferi copiilor condiții și educație mai bune.
Sputnik
Care sunt taxele într-o școală privată ?

Tatiana Bălan, coordonatoarea programelor educaționale în cadrul Grădiniței "Grădina Secretă", susține că numărul doritorilor este tot mai mare, iar cei care sunt gata să sacrifice sume impunătoare pentru o pregătire selectă a copiilor nu sunt deloc cei mai bogați oameni.

"De regulă, clienții noștri sunt familii de profesori, medici, sau persoane cu mici afaceri. Nu sunt nici pe departe cei mai bogați oameni din țară. Contează foarte mult valorile fiecărei familii. Sunt persoane care pun accent pe educație de calitate ", a declarat coordonatoarea de proiect.

Taxa lunară pentru frecventarea grădiniței private pornește de la 200 de euro și poate ajunge chiar până la 550 euro, asta dacă părinții își doresc ore suplimentare de meditații la o limbă străină sau ore de pregătire psihologică.

Codreanu: Grădinițele private din Capitală nu sunt acreditate de Ministerul Educației

"Salariile educatorilor sunt de câteva ori mai mari decât într-o grădiniță de stat. Aceștia sunt selectați cu mare atenție. Avem o convorbire după care ei trebuie să susțină un test psihologic. Nu putem accepta educatori care acționează după plan și nu au un atașament emoțional față de copii. În plus, copii au un regim alimentar elaborat de un medic nutriționist. Într-o grupă nu avem mai mult de 15-16 copii", susține Tatiana Bălan.

În cazul școlilor private "Da Vinci", deschisă recent, taxa anuală pornește de la 4.000 euro. Copiilor le sunt oferite condiții similare cu cele dintr-un colegiu de prestigiu din străinătate, inclusiv masă inclusă și posibilitatea de a frecventa diverse cercuri și program "after school".

"Mai sunt părinți care practic pe ultima sută de metri se decid să schimbe școala pe care o frecventează. Ei au tot de ce au nevoie, de la piscină la terenuri de joc, săli multimedia, clase superdotate din punct de vedere tehnic", a precizat Tatiana Bălan.

Autor: Dumitru Chitoroagă