Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile bat alarma: Se agravează situația epidemiologică din cauza rujeolei

Ministerul Sănătății anunță despre o situație alarmantă privind răspândirea cazurilor de rujeolă pe teritoriul țării.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță despre pericolul răspândirii rujeolei pe teritoriul țării. Instituția urma să organizeze astăzi, 17 august, o conferință de presă unde trebuia să ofere mai multe informații la acest subiect, însă din motive neclare, briefingul a fost amânat pentru începutul săptămânii viitoare. Data și ora nu au fost anunțate. 

O boală extrem de contagioasă se răspândește rapid în Moldova

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în  luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni. 

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina,  iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă.  

În prezent, au fost înregistrate 72 cazuri suspecte și confirmate, dintre care 27 de cazuri confirmate și alte 45 suspecte.  Toți copii suspecți au fost examinați medical, internați după necesitate și se află sub supraveghere medicală continuă. După teritorii administrative cazurile suspecte și confirmate sunt prezentate astfel: Ceadîr-Lunga — 57; Vulcănesti — 5; Taraclia 5, Ungheni 4 și Nisporeni — 1. 

Din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate.

Ne vaccinăm sau nu copiii? Un cunoscut preot ortodox pune punctul pe i — Video>>>

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.