Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Filip i-a scris o scrisoare Vioricăi Dăncilă

Pavel Filip i-a scris premierului român Viorica Dăncilă despre aglomerația excesivă la punctele de trecere a frontierei și a solicitat implicarea Guvernului român.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Premierul moldovean, Pavel Filip, i-a trimis astăzi o scrisoare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în care menționează problemele din punctele de trecere a frontierei și solicită implicarea Guvernului de la București pentru identificarea unor soluții.

”În ultimul timp, tot mai des parvin semnale despre aglomerația excesivă la punctele de trecere ale frontierei. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp. Acest lucru devine și mai evident în perioada estivală, la vamă staționând numeroase autoturisme, inclusiv în care călătoresc familii cu copii minori și oamenii vârstnici”, a scris premierul în scrisoarea către Dăncilă.  

Premierul Pavel Filip cere demisia a doi șefi: de la Vamă și Poliția de Frontieră

”În spiritul parteneriatului nostru deschis și dinamic, rog respectuos implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru fluidizarea traficului”, mai scrie șeful Guvernului de la Chișinău. 

Pavel Filip a efectuat recent o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli, din cauza cărora timpul de așteptare în vamă creștea semnificativ. Atunci Pavel Filip a cerut demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni. Ca urmare, cei doi au demisionat.

Studiul „Evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei” realizat cu suportul USAID arată că ”timpul total de așteptare la hotar pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE.” Prin urmare, timpul mediu necesar pentru trecerea frontierei românești este de aproape 6 ore (380,4 minute), în timp ce în cazul unei frontiere non-române a UE este vorba de 23,8 minute.