Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția unui fost ministru al Sănătății la reținerea medicilor suspectați de corupție

"Terapia de șoc" a ajuns și în sistemul medical, astfel a reacționat un fost ministru al Sănătății la perchezițiile și reținerile operate de CNA la Centrul republican de diagnostică medicală și la Institutul Mamei și Copilului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a venit cu o reacțiile la ceea ce se întâmplă în ultimele zile în sistemul medical, afirmând că profesionalismul nu poate justifica infracțiunea.

"Terapia de șoc" a ajuns și în sistemul medical. Mă doare să constat acest lucru, pentru că am respectat mereu halatele albe și am evitat generalizările, iar unii dintre cei reținuți reprezintă nume grele în materie de radiologie și imagistică. Profesionalismul însă nu justifică în niciun fel de infracțiune, darămite cele legate de sănătate oamenilor"; a punctat ex-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Glavan afirmă că a sesizat că ceva nu este în ordine încă de pe vremea când era la Minister.

Om Emerit din Moldova, autorul schemei de estorcare a banilor de la pacienți

"Pe vremea când eram la minister, înțelegeam că ceva nu este în ordine. Se întâmpla atunci când noi verificam listele de așteptare la tomografie, RMN sau la unii specialiști, și aflam că programările sunt pentru cel mult două săptămâni înainte, iar pacienții se plângeau că lor li se spunea că trebuie să aștepte șase luni sau să plătească, dacă vor „în regim de urgență", a explicat Ruxanda Glavan.

Ea spune că aceste scheme, în cazul în care se vor confirma, explică sabotarea principalei soluții pe care se insista în acea perioadă: implementarea sistemului informațional integrat în sănătate.

"Un proiect ambițios care poate să excludă înțelegerile pe sub masă dintre medic și pacient și abuzurile de orice fel, ar asigura respectarea drepturilor pacienților și trasabilitatea bolnavului în interacțiunea lui cu sistemul de sănătate. Nu s-ar răzgândi diagnoze, nu s-ar prescrie analize și investigații inutile, ar exista o claritate a primit sau nu omul medicamente gratuite sau compensate", subliniază fostul ministru al Sănătății.

"Tâmpiți" și "normali" - așa îi calificau pe pacienți medicii reținuți de CNA

Glavan menționează însă că inițiativa se ciocnește de o împotrivire fără precedent din partea unor funcționari de nivel mediu din multe instituții ale statului, "dar și din partea unora din "schema de sistem" care și-au transformat locurile de muncă din instituțiile publice în afaceri private".

Amintim că ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat ieri perchezițiile la Institutului Mamei și a Copilului din Capitală în cadrul unui dosar de corupție.
Luni, CNA a făcut percheziţii și în secţia Radiologie şi Tomografie Computerizată a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. Paisprezece persoane sunt bănuite de corupere pasivă şi abuz în serviciu.

Bilanțul șocant al perchezițiilor CNA: Iată ce sume au încasat medicii de la pacienți>>>

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au ridicat milioane de lei în cadrul dosarelor „Tomograf 1" şi „Tomograf 2".