Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Raport de alternativă: Cine stă în spatele fraudei bancare din Moldova

Quintel Intelligence, companie internațională care deține o vastă experiență în realizarea investigațiilor de afaceri, de serviciile căreia se folosesc guvernele din întreaga lume, a prezentat o analiză a rapoartelor Kroll I și Kroll II.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Analiza cu privire la frauda bancară din Moldova, efectuată de experții Kroll în cele două rapoarte, este una superficială și care nu ține cont de dovezile prezentate de procurori în acest mare dosar. Concluziile aparțin experților Quintel Intelligence, avocatul regal James Ramsden și Nicholas Connon, director al Quintel Intelligence, prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată la Centrul de Presă Sputnik Moldova. 

Quintel Intelligence deține o vastă experiență în realizarea investigațiilor de afaceri, de serviciile căreia se folosesc guvernele din întreaga lume.

Potrivit celor doi experți, rapoartele Kroll I și II trezesc multiple îndoieli. Analiza efectuată de Quintel Intelligence confirmă faptul că probele prezentate în dosarul fraudelor bancare nu susțin afirmațiile din Kroll I și Kroll II. În opinia experților de la Quintel Intelligence, cele două rapoarte Kroll nu conțin decât afirmații neîntemeiate. 

Avocatul regal James Ramsden a declarat că rapoartele Kroll ”sunt focusate în întregime pe presupusa, dar neîntemeiata vinovăție a lui Ilan Șor, fiind ignorate sentințele pe care le-au primit fostul premier Vladimir Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon”. 

Continuă reținerile în dosarul fraudelor bancare: printre ei și un fost deputat

”Compania Kroll și-a bazat concluziile pe o singură sursă, care a și comandat acest raport – Banca Națională a Moldovei”, a declarat Ramsden.  

Avocatul regal a amintit că anume BNM este regulatorul național în sfera bancară, iar falimentarea Băncii de Economii a avut loc sub supravegherea Băncii Naționale. 

”Este important să se ia în considerare cât mai multe informații posibile. Este îngrijorător faptul că declarația lui Ilan Șor, acceptată de instanță nu este luată în considerare în analiza făcută de Kroll. Nu văd nici un motiv logic pentru care acest lucru să nu fie măcar examinat”, a adăugat directorul Quintel Intelligence, Nicholas Connon. 

Avocatul Iulian Balan a menționat pentru Sputnik că rapoartele  Kroll I și Kroll II sunt superficiale și nu au atins sarcinile ce se presupune că le-au fost puse. 

”Analiza efectuată de Quintel Intelligence indică asupra faptului că în mare parte rapoartele Kroll I și Kroll II repetă afirmațiile de presă ale Băncii Naționale și ea (analiza Quintel Intelligence – n.red.) concluzionează că prin metodele date BNM și-ar acoperi anumite carențe de procedură care le-a omis la momentele oportune când s-au petrecut faptele imputate”, a declarat Balan.

Avocatul Denis Ulanov a precizat că analiza făcută de Quintel Intelligence este una de alternativă și profesionistă. Avocatul și-a exprimat speranța că în baza raportului Quintel Intelligence opinia publică își va crea propriile concluzii, fără ca să fie influențată, despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în frauda bancară.