CHIȘINĂU, 25 iul — Sputnik. Reformele europene nu ne ocolesc nici în domeniul serviciilor funerare. Locurile de veci ar putea fi date în folosință în baza unui contract. În cazul mormintelor părăsite, acestea vor putea fi redistribuite altor solicitanți, după 30 de ani de la înhumarea răposatului. Acestea și alte detalii au fost discutate în cadru ședinței Comisiei Administrație Publică și Comisiei drepturile Omului și Relații Interetnice din Parlament.
Proiectul de lege a cu privire la cimitire și serviciile funerare a fost discutat și în cadrul audierilor publice organizate recent la Parlament cu participarea societății civile și a reprezentanților cultelor religioase.
Proiectul de lege are drept scop reglementarea modului de înfiinţare, extindere, închidere, lichidare şi administrare a cimitirelor, precum şi modul rezervării locurilor pentru înmormântarea şi reînmormântarea decedaţilor, executării lucrărilor în cimitire, drepturile şi obligaţiile în activităţile funerare.
Potrivit autorilor, reglementările vor fi obligatorii pentru toate cultele, bisericile şi comunităţile religioase, autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici, fundaţiile şi asociaţiile care deţin cimitire în proprietate, în administrare sau în întreţinere.
Totodată, este de menționată că locurile de înhumare din cimitire vor putea fi rezervate pe termen nelimitat. Osemintele vor putea fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică, după 7 ani de la deces.
Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova>>>
În prezent nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Cadrul normativ este asigurat de mai multe acte normative, hotărâri şi regulamente, ale căror conținut este învechit și nu reflectă particularitățile domeniului. La moment, doar pe teritoriul municipiului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 185 de hectare.
Proiectul urmează a fi dezbătut și aprobat în plenul Parlamentului.