Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Revoluție fiscală în Moldova. Guvernul introduce noi reguli la reținerea impozitului pe venit.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova va schimba politica bugetar-fiscală la capitolul reținerea impozitului pe venit din salariile persoanelor fizice. Premierul Pavel Filip a anunțat astăzi că în țară urmează să fie aplicat un impozit unic pe venit. 

Deputații rectifică bugetul: Cresc veniturile din impozite și taxe

Asta înseamnă că impozitul pe venit de 18 la sută care este reținut astăzi din salariu se va micșora până la 12 la sută, iar pragul de 7 procente va fi anulat. 

”Vorbim despre instituirea unui impozit unic pe venit. În prezent sunt două praguri, de 7 și 18 procente”, a explicat premierul. 

Pavel Filip susține că pentru ca persoanele cărora li se reține un impozit pe venit din salariu 7 la sută să nu aibă de suferit, va fi majorată suma scutirii personale. 

”Scutirea personală va fi dublată de la 11280 de lei la 24 de mii. Practic, cei care primesc salariul sub minimul de existență nu vor mai plăti impozite. Drept efecte oameni vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar”, a declarat Filip.

Totodată, va fi micșorată contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută. 

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a adăugat că reforma vizează eradicarea fenomenului achitării salariilor în plic. 

”Mizăm că reforma va avea un impact pozitiv în primul rând asupra veniturilor cetățenilor. Asta înseamnă că toți cetățeni cu venituri mici nu vor mai plăti impozite. Este o acțiune cu măsuri complexe. Tot ce înseamnă salariile în plic, estimăm că acest fenomen se va diminua”, a declarat Creangă. 

Pavel Filip a anunțat că proiectul urmează să fie avizat de Guvern și discutat și votat de Parlament până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, adică până la finele acestei săptămâni. 

Noile modificări fiscale vor intra în vigoare din data de 1 octombrie 2018.