Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii bat alarma: O boală extrem de periculoasă se răspândește în Moldova

Boala afectează rinichii, ficatul și poate duce la insuficiență renală, soldată cu deces.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate trei cazuri de leptospiroză. Potrivit medicilor, această maladie este comună oamenilor și animalelor, în special rozătoarelor. Raioanele cele mai supuse riscului sunt cele din nordul țării. Cele trei cazuri de îmbolnăvire au fost documentate în raioanele Drochia, Edineț, dar și în Chișinău.

”Din anamneza epidemiologică reiese că pacienții s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul pescuitului sau a scăldatului în bazine de apă, posibil impurificate cu eliminările animalelor, șobolanilor și a altor rozătoare care sunt surse și rezervoare de agenți cauzali – leptospire”, anunță ANSP. 

Deputații pregătesc o schimbare importantă în sistemul de asigurare medicală

Potrivit medicilor, boala se manifestă prin afectarea rinichilor, ficatului și instalarea insuficienței hepato-renale. La cei trei pacienți diagnosticați cu leptospiroză boala a decurs cu manifestări clinice destul de grave, din fericire cu însănătoșire. În anii trecuți, în Moldova au fost înregistrate și decese din cauza acestei maladii. 

Transmiterea infecției are loc prin contact direct cu animalele bolnave sau produsele biologice ale acestora, îndeosebi urina. Principalul factor de transmitere reprezintă apele de suprafață contaminate cu urina răzătoarelor, reziduurile neepurate de la fermele de animale, deseori amplasate pe malurile bazinelor de apă. Oamenii se molipsesc în timpul scăldatului, pescuitului sau a folosirii apei de băut din izvoare și fântâni de câmp, produselor alimentare, fructelor, legumelor la care au acces rozătoarele, de asemenea în timpul cositului și a altor activități agricole în lunci inundabile, în lipsa încălțămintei speciale.

După o perioadă de incubație de 8-10 zile, apar acut febra 38-40 de grade, dureri de cap, în articulații, mușchi (îndeosebi ai gambelor), greață, vomă, uneori icter, ulterior semne de afectare a ficatului, rinichilor.

Măsurile profilactice sunt orientate spre respectarea regimului sanitaro-igienic la întreținerea și îngrijirea animalelor, igienei personale de către angajații fermelor, abatoarelor, depozitelor de produse alimentare și cerealiere. Totodată, administrațiile publice locale vor interzice amplasarea unităților de creștere a animalelor în apropierea bazinelor acvatice, deversarea în aceste bazine a apelor reziduale.

Medicina în Moldova. Pentru a intra într-un spital de stat plătim o taxă de intrare>>>

Un rol important în profilaxia leptospirozelor revine măsurilor de combatere a rozătoarelor la obiectele de creștere a animalelor, de prelucrare a materiei prime animaliere, grăunțoaselor și de protecție a acestora de rozătoare.

Adresarea timpurie după asistență medicală în caz de îmbolnăvire asigură tratamentul efectiv și evitarea consecințelor grave.