Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vând și Stadionul Republican: Americanii își vor face ambasadă

Guvernul de la Chișinău a propus SUA două terenuri în Chișinău, unde să fie construită o nouă ambasadă americană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova va vinde Statelor Unite ale Americii terenul Stadionului Republican din Chișinău, amplasat pe o suprafață de 5,18 hectare. Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege în acest sens, al cărui autor este Guvernul de la Chișinău.

Noua ambasadă a SUA de la Chișinău – a treia ca mărime în lume?

Documentul prevede desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, amplasat pe str. Tighina 12, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 ha pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Legea mai stipulează transmiterea cu titlu oneros, la preț de piață, a terenului cu suprafaţa de 5,1814 ha din str. Tighina, 12, municipiul Chişinău, proprietate publică a statului domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea Statelor Unite ale Americii, Guvernul va asigura determinarea valorii bunului imobil și negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Discuțiile asupra acestui proiect de lege au stârnit dezbateri aprinse în Parlament. Împotriva acestui proiect s-au expus majoritatea fracțiunilor parlamentare, iar PSRM a ieșit în semn de protest din sala de ședințe înainte de a fi expus la vor acest document. 

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, a declarat că Guvernul de la Chișinău a fost împuternicit să negocieze prețul de piață pentru acest teritoriu. De asemenea, SUA va trebui să negocieze cu ceilalți proprietari care au active pe acest teren. 

Creangă a precizat că Guvernul a propus SUA două terenuri în Chișinău pentru construcția ambasadei americane. 

”Primul lot propus a fost cel de la Stadionul Republican, iar cel de-al doilea lot  —  pe strada Vasile Lupu. Ambasada SUA a analizat aceste propuneri și a decis să ia terenul de pe Stadionul Republican”, a declarat Creangă. 

Documentul a fost votat în două lecturi. Pentru acest proiect au votat de 65 de deputați: democrați, liberalii, liberal-democrații și cei neafiliați. 

Prețul de vânzare-cumpărare a terenului de pe Stadionul Republican nu este precizat în document. Acesta urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor cu partea americană și nu mai poate fi vândut altui actor.