Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Invalidarea alegerilor din Chișinău, discutată în Parlament

La expertiza situației invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 iulie — Sputnik. Legislația electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău este supusă unei ample analize de către experți din domeniul legislativ. Inițiativa este prevăzută într-un proiect de hotărâre de Parlament, care este prezentat astăzi de vicepreședintele Valeriu Ghilețchi. 

CEC reacționează la decizia de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău

„Această situație este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special, la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul Electoral și aplicarea corectă a acestor reglementări în practică. Decizia de invalidarea a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de Parlamentul European pe data de 05 iulie 2018", argumentează autorii proiectului de hotărâre.

În context, Comisia juridică, Numiri și Imunități din cadrul Parlamentului va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Alegerile din Chișinău, subiect de discuții în Parlamentul European

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.

Anterior Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară pentru Moldova până la soluționarea situației create după invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să găsească o soluție legată de alegerile din Chișinău. Totodată, Filip a comunicat că în mod categoric nu poate accepta această rezoluție de pedepsire a cetățenilor Republicii Moldova, pe motiv că Guvernul nu a dat curs solicitărilor abuzive de a se implica ilegal în activitatea instanțelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chișinău. Filip a condamnat ferm acest tip de presiune care s-a făcut asupra Executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta a avut loc.