CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Avocatul Carinei Țurcan Ivan Pavlov a anunțat că acuzația ce îi este adusă de anchetatori clientei sale, care a deținut funcția de membru al consiliului de administrare a Inter RAO, ar fi că aceasta ar fi transmis serviciilor de informare din Moldova informații despre companiile con complexul energetic din Federația Rusă. Avocatul a făcut acest anunț pe pagina sa de Facebook, scrie ru.sputnik.md, citând RIA Novosti.
Avocatul a mai spus că în data de 11 iulie el a vizitat-o pe Corin Țurcan în penitenciarul Lefortov și acolo a văzut documentele în care este formulată acuzația autorităților împotriva ei.
"Carina Țurcan este acuzată că în data de 16 august 2004 ea a devenit agent care colabora în mod confidențial cu serviciile moldovenești. În data de 21 aprilie 2015, ea a obținut versiunea electronică a proiectului Ministerului rus al Energiei privind unele aspecte ale acțiunilor companiilor rusești din domeniul energetic pe plan internațional. Iar în data de 29 septembrie 2015 (neclar unde și în ce circumstanțe — nora avocatului Ivan Pavlov), ea ar fi transmis acest document serviciilor speciale din Moldova", a scris avocatul.
Avocatul mai spune că experții care au fost angajați de Serviciul Federal de Securitate au ajuns la concluzia că informațiile din acest document ar constitui secret de stat.
Pavlov a precizat că Țurcan respinge categoric aceste acuzații și pledează nevinovată.
Dosarul are sigiliul stric secret, de aceea nimeni nu cunoaște care este conținutul lui.
Sursele RIA Novosti din domeniul energetic au menționat că Țurcan ar fi lucrat în cadrul unor proiecte privind exporturile de energie electrică din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea, în anii 2014-2015. Presa din Rusia a mai scris că Serviciul Federal de Informații o acuză pe Corina Țurcan că ar fi furnizat aceste informații României, care este membră NATO. Potrivit altei versiuni, ea ar fi livrat informații privind construcția în Turcia a stației atomo-electrice Akkuyu.
Potrivit deciziei instanței, Carina Țurcan va rămâne în arest, cel puțin, până în data de 13 august, deși, cel mai probabil, acesta va fi prelungit. De regulă, astfel de cazuri sunt examinate cam timp de un an, iar instanța nu dă decizii favorabile celor puși sub învinuire, deși sunt și cazuri când dosarul este clasat până a ajunge în instanță din cauza lipsei componentei infracțiunii.