Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

UE obligă Moldova să demonstreze o adevărată "acrobație" politică

Relativa răceală care s-a produs în momentul de față în relațiile dintre Moldova și Uniunea Europeană arată, pe de o parte, aproape ridicol în micimea sa, iar pe de altă parte - este absolut concludentă prin această notă distinctivă.
Sputnik

Și nu este deloc întâmplător faptul că în comentariile oficialilor moldoveni, inclusiv a premierului, s-a simțit o notă de nedumerire în legătură cu ceea ce se întâmplă.

Moldova este o țară mică și săracă de la periferia Europei, iar cei care o reprezintă își dau seama perfect de acest lucru. Ei nu pot să nu conștientizeze cât de insignifiant este locul pe care-l ocupă țara la scara și în ierarhia europeană.

Așa ceva nu s-a mai văzut până acum: Moldova a îndrăznit să critice UE

Nenorocitele 100 de milioane de euro din cauza cărora s-a declanșat toată gâlceava este, să recunoaștem, o cifră derizorie în contextul sumelor colosale pe care dispune Bruxellesul.
Am putea aminti doar de modul în care UE "negociază" ieșirea Marii Britanii din cadrul comunității, astfel că ministrul pentru Brexit, David Davis, chiar s-a văzut nevoit să-și dea demisia, existând pericolul unei crize guvernamentale în Regatul Unit. Însă acolo sunt în joc miliarde și chiar trilioane de euro și lire sterline.

Chiar și vecina Moldovei, Ucraina, se află într-un anumit sens într-o situație mai onorabilă. Instituțiile internaționale tărăgănează lucrurile și în cazul acesteia, însă acolo cel puțin este vorba de miliarde.

În acest caz însă, din cauza unor sume jignitor de mici, Moldova este obligată să demonstreze o adevărată "acrobație" politică. Iar după mai bine de jumătate de an de tergiversări și îndeplinirea de către Chișinău a unei liste de 28 de condiții, chestiune a fost suspendată pentru că Bruxellesul a fost nemulțumit de coliziunea iscată în jurul alegerilor primarului capitalei Moldovei.

Prim-ministrul Moldovei speră că UE nu se va lăsa influențată de jocuri politice

Situația este ușor comică deoarece în acest conflict s-au luat la ceartă forțele proeuropene din Moldova, obișnuit să apeleze la Bruxelles în orice situație. În cazul de față însă, indiscutabil, este vorba de o problemă politică internă a Moldovei pe care țara trebuie să și-o soluționeze singură.

În acest sens, trebuie să-i dăm dreptate prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, ale cărui comentarii în această chestiune arată aproape ca o răzvrătire. Astfel, prim-ministrul a specificat că "rezoluția privind stoparea finanțării este una politică și nu are nicio legătură cu evaluarea activității Guvernului."

Citiți articolul integral pe ru.sputnik.md.