CHIŞINĂU, 7 iul — Sputnik. Premierul Republici Moldova, Pavel Filip,a declarat la întâlnirea cu șeful Delegației UE, Peter Michalko, și ambasadorii țărilor UE, că rezoluţia privind suspendarea asistenţei macrofinanciare este una politizată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, a informat serviciul de presă al Guvernului într-un comunicat.
„Premierul a punctat în mod ferm și repetat faptul că rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii țării. Prim-ministrul a specificat că toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiție, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova", comunică serviciul de presă.
Totodată, Filip a comunicat că în mod categoric nu poate accepta această rezoluție de pedepsire a cetățenilor Republicii Moldova, pe motiv că Guvernul nu a dat curs solicitărilor abuzive de a se implica ilegal în activitatea instanțelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chișinău. Filip a condamnat ferm acest tip de presiune care s-a făcut asupra Executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta a avut loc.
Îndemnul Parlamentului European: Iată pentru ce au votat cei 343 de europarlamentari>>>
Prim-ministrul le-a reamintit celor prezenţi la întâlnire că domeniul pentru care unii critică acum Republica Moldova, cel al justiției, a fost reformat cu asistența experților europeni.
„Toate reformele făcute în justiție, care nu au fost puține, s-au făcut în colaborare cu experți UE și reprezentanți ai societății civile finanțați din fonduri europene. Premierul a atras atenția că dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni care au participat la realizarea acestor reforme, implementate în totalitate de autoritățile țării noastre, așa cum s-a cerut", a punctat Filip.
Premierul i-a informat pe ambasadorii UE că, în pofida acestei rezoluții abuzive și politice față de Republica Moldova, Guvernul va continua să implementeze reformele pe care și le-a asumat și chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, reforme care însă sunt necesare pentru atragerea de noi finanțări, pentru creșterea încasărilor la buget, pentru modernizarea unor sectoare importante ale statului.
Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că UE nu se va lăsa influențată de jocurile politice făcute de doi lideri ai opoziției din Republica Moldova, „care în lipsa altor arme de luptă electorală, au ajuns sa blocheze și finanțarea pentru hrana copiilor".
„Premierul și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că, în urma întâlnirilor avute cu oficialii europeni chiar zilele trecute, a constatat că informațiile pe care le transmite Delegația UE la Chișinău sunt incomplete și a rugat ca această abordare să fie revăzută și notele transmise să fie obiective, să reflecte într-o măsură mai mare realitatea, astfel încât oficialii de la Bruxelles să poată face o analiză cât mai consistentă a modului în care evoluează lucrurile în Republica Moldova", mai precizează serviciul de presă al Guvernului.
Totodată, premierul Pavel Filip consideră că astfel de momente neplăcute, cum a fost votarea unei rezoluții politizate și incorecte față de Republica Moldova, trebuie să fie depășite prin intensificarea dialogului și prin înțelegerea cât mai corectă a așteptărilor pe care le au cetățenii de la parteneriatul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
În cel de-al doilea tur al alegerilor noi pentru funcția de primar general al municipiului Chişinău, care a avut loc pe 3 iunie, a câștigat liderul partidului prooccidental "Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase — un adept convins al integrării Moldovei în UE și NATO.
Însă instanța de judecată a decis că Năstase a încălcat legea, făcând agitație în ziua alegerilor, iar Comisia Electorală Centrală a luat act de decizia instanței, declarând nule alegerile locale. În acest context, susţinătorii lui Năstase au declanșat acţiuni de protest şi au organizat un Comitet de Rezistenţă Naţională. Ei cer îndeplinirea cerințelor formulate în rezoluția adoptată la mitingul din 1 iulie — recunoaşterea rezultatelor alegerilor și începerea urmăririi penale a judecătorilor care au anulat rezultatele votării.