CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik, C. S. Ministerul Agriculturii anunță că va subvenționa inițierea afacerilor în agricultură din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Pentrua cest lucru au fost alocate 45 de milioane de lei. Chiar dacă potrivit Constituției, toți cetățenii sunt egali în fața legii, de subvenții vor putea beneficia doar tinerii și femeile, iar bărbații care au trecut de 35 de ani și vor să-și lanseze o afacere în agricultură vor trebui să-și pună pofta în cui.
Potrivit Ministerului, Agenția de Intervenții și Plăți în agricultură a început deja colectarea cererilor de acordare a plăților în avans care vor pute fi depuse până pe 10 septembrie.
Obiectivul urmărit de autorități este de a spori încrederea tinerilor de a investi în sectorul agricol, de a impulsiona noi idei de afaceri și de a crea noi locuri de muncă, în special în mediul rural.
Iată ce trebuie să faci pentru a beneficia de subvenții
Conform Regulamentului de subvenționare, doritorii de a beneficia de plăți în avans, trebuie să elaboreze un plan de afaceri fezabil într-o localitate rurală, proiectul ce urmează a fi realizat să nu depășească termenul de 24 de luni, precum și să dețină legal bunul imobil pe care se realizează investiția. Statul va oferi 65% din valoarea totală a proiectului selectat, alte 35% vor constitui contribuția proprie. Producătorii vor trebuie să asigure cofinanțarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului, iar valoarea totală a proiectului propus nu trebuie să depășească un milion de lei. Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți aici.
De subvenții vor putea beneficia doar cei care vor dori să investească în producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.
Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:
- I Tranșă — va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului.
— II Tranșă — de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăși doi ani.
Comisia de evaluare și selecție va examina cererile de acordare a plăților în avans, ulterior va anunța beneficiarii despre selectarea dosarului de finanțare, care va trebui timp de 60 de zile de la prima notificare, să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi respins.
Inițiativă fără precedent! Iată ce au decis să facă un grup de voluntari din Capitală>>>
Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în 2017, în sectorul agricol activau 390,5 mii de persoane, dintre care 46 la sută (sau 14,9% din numărul total de angajați) antrenate în creșterea produselor agricole în exclusivitate pentru consumul propriu. Totodată, numărul populaţiei ocupate în agricultură s-a micșorat cu 20,5 mii, sau cu 5,0%.