Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lovitură grea pentru cea mai feroce grupare criminală din Moldova "Borman" - Video

Oamenii legii au destructurat temuta grupare criminală "Borman". Peste 60 de persoane au fost reținute.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iun — Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința unor membrii ai organizației criminale "Borman", fiind diferite justiției șase persoane, împreună cu liderul acestei organizații criminale.

Incredibil: Iată cine recruta membri pentru organizație criminală "Borman"

Începând cu anul 2010, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că liderul grupării a atras de partea sa mai multe persoane și a întemeiat o organizație criminală, alcătuită din mai multe grupuri criminale, cu o construcție ierarhică și cu o concepție unică de activitate.

Membrii organizației transportau drogurilor de tip hașiș din Spania în Federația Rusă. În perioada 2010-2016, liderului grupării criminale a organizat transportarea și realizarea drogurilor de tip hașiș din Spania, pe teritoriul Federației Ruse. Este vorba de 1000 de kilograme de droguri. Din vânzarea acestora au fost obținute ilegal peste 20 de milioane de lei.

Membrii grupării sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de organizare și conducere a unei organizații criminale, circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, contrabandă cu droguri și valută în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Uluitor: Iată ce făcea o grupare criminală internațională în Moldova

Documentarea activității infracționale a membrilor organizației a avut un caracter internațional. În acest proces au fost implicate structurile de resort din Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Belarus și Federația Rusă.

În urma investigațiilor, oamenii legii au identificat 60 de membri ai organizații criminale, o bună parte dintre ei fiind cetățeni ai Republicii Moldova, Spaniei și Federația Rusă.

Liderii, dar și o parte din membrii organizației au fost documentați și reținuți, o parte din ei au fost deja condamnați la închisoare. La fel, polițiștii au pus sechestru și au ridicat de la indivizi 8 milioane de lei, 7 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții ne locative.

Majoritatea învinuiților au mai fost anterior certați cu legea. Aceștia au mai fost condamnați pentru diverse infracțiuni pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în alte țări.

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă până la 15 ani de închisoare pentru organizarea și conducerea unei organizații criminale, până la 15 ani pentru circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, până la 10 ani pentru contrabandă și de la 5 la 10 ani pedeapsă cu închisoarea pentru spălarea banilor.