Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Consiliul Societății Civile din Rusia, reacție la rezoluția ONU cu privire la Transnistria

Implicarea ONU, exprimată prin susținerea rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” constituie o deviere de la principiile și prioritățile sale tradiționale, consideră reprezentantul Consiliul Societății Civile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iunie — Sputnik. Membrul Consiliul Societății Civile al Federației Ruse, Elena Sutormina, a calificat rezoluția privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova" drept un pas politic al Parlamentului local împotriva Rusiei, scrie RIA Novosti.

Adunarea Generală a ONU a adoptat pe 22 iunie rezoluția privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova". Pentru acest document au votat 64 de reprezentanți ai statelor membre ale ONU, 15 au fost împotrivă, iar 83 s-au abținut. Împotriva rezoluției s-au pronunțat Rusia, Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Iran, Siria, Venezuela și Myanmar. Pentru au votat SUA, România, Ucraina, Canada, Azerbaidjan, Georgia, Țările Baltice, Honduras, Marea Britanie, aproape toate țările UE, precum și un șir de alte state.

Rezoluția ONU comentată la Chișinău. Ce spune Dodon și Filip

„Nu pare ca la adoptarea acestui document ONU să se fi condus de ideea normalizării situației în regiune. Pare a fi mai degrabă un pas politic concret, bine gândit care, după toate probabilitățile, a fost promovat de blocul antirusesc din Parlamentul Moldovei, pentru a-și asigura o majoritate de mandate după alegeri. Este regretabil faptul că astăzi astfel de instituții ca ONU sunt utilizate în intrigi politice și, cu părere de rău, cu cât acest lucru se întâmplă mai des, cu atât mai mult se îndepărtează de principiile și prioritățile sale tradiționale", a declarat Sutormina, șefa comisiei pentru dezvoltarea diplomației sociale, cooperare umanitară și păstrarea valorilor tradiționale în cadrul Consiliului Societății Civile.

Aceasta este de acord cu faptul decizia dată poate influența relațiile moldo-ruse, dar, în același timp, și-a exprimat încrederea că autoritățile ruse vor acționa echilibrat și cu precauție, străduindu-se să mențină legăturile diplomatice existente între cele două state.

MAE rus a comentat Rezoluția ONU cu privire la Transnistria

Anterior, MAE al Federației Ruse a calificat proiectul de rezoluție „ca o acțiune de PR-propagandistic a unor politicieni de la Chișinău, care vor să câștige dividende politice în ajunul alegerilor parlamentare, folosind lozinci anti-ruse".

Autoritățile RMN subliniază că militarii ruși din Transnistria îndeplinesc o misiune exclusiv de menținere a păcii și securității și că „pe teritoriul republicii nu există alte forțe armate ale Federației Ruse, în afară de cele de menținere a păcii". Prezența contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse este aprobată și reglementată de un șir de documente cu privire la reglementarea relațiilor bilaterale dintre Transnistria și Moldova.

Pe teritoriul nerecunoscutei RMN este dislocat Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), succesoare a armatei a 14-a, care, după prăbușirea URSS, a trecut sub jurisdicția Rusiei. Sarcinile de bază ale GOTR sunt menținerea păcii și supravegherea depozitelor de muniții.