Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La fiecare trei ani toți salariații din Moldova vor trece prin acest stres

La fiecare trei ani toți salariații din Moldova vor fi supuși unui examen de atestare la locul de muncă, în rezultatul acestuia angajații ar putea fi avansați ori concediați. Unii salariați vor scăpa de acest stres.
Sputnik

CHIŞINĂU,24 iunie– Sputnik. La fiecare 3 ani, toți salariații din Moldova vor fi supuși unei atestări. Potrivit proiectului Regulamentului privind modul de atestare a salariaților din unități, elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru asigurarea unităţii cu un corp profesionist de salariaţi, angajatorul are dreptul să desfășoare atestarea salariaților. În procesul de atestare va fi stabilit gradul de corespundere a salariaţilor funcţiei deţinute sau muncii prestate. Atestarea va putea fi dispusă cel mult o dată în 3 ani pentru fiecare salariat. 

Atestării nu vor fi supuse persoanele care au activat în funcţia deţinută mai puţin  de un an, femeile gravide şi femeile care au copii în vârstă de până la 4 ani și  salariaţii, care au comis acţiuni ce constituie obiectul unei anchete de serviciu sau se află sub urmărire penală. Atestarea acestora se va efectua după finalizarea anchetei de serviciu sau după adoptarea deciziei de către organul de urmărire penală sau a hotărârii definitive a instanţei judecătoreşti privind reabilitarea salariatului.

Cine lucrează bine, va primi un salariu mai mare - ce a schimbat Guvernul din iunie

Procesul de organizare şi desfăşurare a atestării se va baza pe principiul de obiectivitate și transparență.

Comisia de atestare se constituie din cel puțin 3 membri, inclusiv preşedinte şi secretar. Preşedinte al comisiei este numit, de regulă, unul din adjuncţii conducătorului unităţii, iar secretar – conducătorul serviciului resurse umane sau persoana responsabilă de lucrul cu personalul. În componenţa comisiei de atestare în mod obligatoriu se va include un reprezentant al salariaților.

Membrii comisiei de atestare în procesul examinării documentelor şi în timpul interviului de atestarevor aprecia activitatea salariatului în baza criteriilor de competenţă profesională, aportul personal în realizarea obiectivelor subdiviziunii interioare în care activează şi unităţii în întregime, îndeplinirea atribuţiilor de funcţie, responsabilitate, spirit de iniţiativă.

În rezultatul atestării, salariatului i se acordă unul din următoarele calificative:

1) corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate;

2) corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate cu condiţia îmbunătăţirii lucrului şi îndeplinirii recomandărilor comisiei de atestare;

3) nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate.

Recomandările comisiei de atestare se pot referi la: avansarea în funcţie; transferul într-o altă funcţie sau la o altă muncă; îmbunătăţirea lucrului de către salariatul atestat.

În cazul dezacordului  cu  decizia comisiei  de atestare, salariatul este în drept să adreseze o contestaţie conducătorului unităţii, care este obligat să o examineze şi să expedieze în adresa salariatului un răspuns în scris în termen de 15 zile lucrătoare.

Conducătorul unităţii, în baza rezultatelor atestării salariaţilor, precum şi în baza rezultatelor examinării contestaţiilor depuse, emite în privinţa salariatului atestat ordinul cu privire la:

1) aplicarea unei stimulări;

   2) avansarea în funcţie;

    3) perfecţionarea profesională; 

    4)  efectuarea atestării repetate în cazul obţinerii unui calificativ negativ la atestare;

    5) transferul într-o altă funcţie sau la o altă muncă, cu acordul scris al salariatului;

    6) concediere.

Cheltuielile ce ţin de organizarea şi desfăşurarea atestării salariaţilor sunt  finanţate integral din mijloacele proprii ale unităţii. Salariaţii nu suportă nici un fel de cheltuieli legate de organizarea şi desfăşurarea atestării.