Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova renunță la serviciul militar obligatoriu: Vezi ce propune Guvernul

Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract, iar Armata Națională va deveni una profesionistă și bine dotată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Guvernul a aprobat, pe 20 iunie, programul „Armata Profesionistă 2018 — 2021", care are drept scop dezvoltarea domeniilor din sectorul de apărare.

Proiect bombă: Guvernul vrea să oprească majorarea prețului la carburanți

Documentul stabileşte obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei şi procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate.

Procesul de transformare a Armatei Naţionale se va axa pe două aspecte de importanţă majoră — îmbunătăţirea calităţii resurselor umane şi restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari şi civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018 — 2021. Astfel, numărul tinerilor recrutaţi pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu.

Totodată, programul prevede completarea funcţiilor vacante din unităţi prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea şi construcţia de clădiri administrative, cazărmi şi complexuri sportive.

Persoanele cu funcţie de răspundere vor ajunge mai ușor după gratii: Ce schimbă Guvernul

De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, va fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor şi îmbunătăţit pachetului social.

Ca rezultat al implementării programului adoptat de Guvern, va avea loc profesionalizarea armatei, fapt ce va contribui la intensificarea cooperării cu forţele armate ale altor state şi creşterea contribuţiei Republicii Moldova la misiunile internaţionale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018 — 2021" va servi drept mecanism principal în implementarea fazei iniţiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Naţională de Apărare şi în Strategia Militară.

Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.