Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Dodon, despre inițiativa de retragere a trupelor de menținere a păcii

Guvernul de la Chișinău este în așteptarea rezoluției ONU cu privire la retragerea trupelor de menținere a păcii din regiunea transnistreană - Președintele Igor Dodon a făcut o declarație specială.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iun — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut o declarația specială în care se referă la inițiativa Guvernului de la Chișinău privind retragerea contingentului militar de menținere a păcii în regiunea transnistreană, care a fost prezentată spre examinare Organizației Națiunilor Unite.

”Țin să subliniez încă o dată că discutarea acestei probleme în maniera sfidătoare, pe care şi-o permite actualul Guvern, va duce doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cât mai rapide a reglementării conflictului transnistrean”, este menționat în declarația specială a președintelui Dodon.

Președintele moldovean a subliniat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru pentru a asigura pacea și securitatea cetățenilor țării.

”Reiterez importanța semnificativă a operațiunii de pacificare de pe Nistru în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor, aceasta fiind un element important al programului de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii și al acordurilor încheiate în formatul „5+2" în perioada ultimilor doi ani. Aceste acorduri au deschis perspective pentru revenirea agendei politice în procesul de negocieri”, a punctat Dodon.

Karasin: Este nevoie de un nou impuls pentru soluționarea problemei transnistrene

Președintele țării a precizat că problema retragerii contingentului militar rus, evacuarea (reciclarea) armamentului și munițiilor, ”trebuie să fie discutate cu Parlamentul legitim al Republicii Moldova și cu Guvernul legitim al Republicii Moldova, care vor fi formate în lunile imediat următoare după scrutinul parlamentar”.

Dodon a amintit că cetățenii moldoveni comemorează pe 19 iunie evenimentele tragice care au avut loc în 1992.

”Acea zi a adus la multiple victime umane pe ambele maluri ale Nistrului şi a împărțit istoria conflictului transnistrean în perioada de „până" și „după". După tragedia de la Bender, fiecare locuitor al Moldovei a conștientizat toată seriozitatea contradicțiilor existente și necesitatea păstrării păcii, a stabilității în țară întru soluționarea pe cale pașnică a celor mai dificile şi discutabile probleme. Această abordare a fost pusă la baza „Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar din regiunea Transnistria a Republicii Moldova", semnat la 21 iulie 1992”, a declarat președintele.

Tiraspolul declară că este gata pentru o nouă rundă de negocieri>>>

El a mai adăugat că ”la fel ca şi acum 26 de ani, în Moldova se găsesc politicieni care continuă să încerce a specula pe contradicțiile care au declanșat conflictul de pe Nistru”.