Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Spiritele în Parlament s-au încins când s-a ajuns la discuțiile despre SIS, MAI și CNA

Dezbateri fierbinți în Parlament. În discuție – indemnizațiile militarilor, angajaților MAI, CNA, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și sistemului penitenciar, ofițerilor de protecție și angajaților organelor securității statului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 iunie – Sputnik. Guvernul modifică formula de acordare a indemnizațiilor sociale și altor prestații sociale pentru militarii care îndeplinesc serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și sistemului penitenciar, ofițerii de protecție și angajații organelor securității statului și Centrului Național Anticorupție. Parlamentul a votat, joi, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Deputații, supărați pe cei care au un salariu mai mare decât ei

Secretarul de stat Nelea Rusu a declarat de la tribuna Parlamentului că, în urma votării acestei legi, militarii care îndeplinesc serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și sistemului penitenciar, ofițerii de protecție și angajații organelor securității statului și CNA vor primi indemnizații din bugetul asigurărilor sociale de stat. În prezent aceste categorii de angajați beneficiază de indemnizație de incapacitate temporară de muncă, maternitate, creșterea copilului până la vârsta de 3 ani din bugetul de stat de la locul de muncă.

”Obiectul acestui proiect constă în asigurarea respectării principiilor fundamentale care stau la baza funcționării sistemului public de asigurări sociale – principiul contributivității și egalității”, a declarat Rusu.

Potrivit secretarului de stat, din 1 ianuarie 2017, aceste categorii de angajați sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de asigurări sociale și achită contribuții de asigurări sociale în cuantum de 6 la sută și 23 la sută datorate de angajator.

Lucruri ciudate se întâmplă în Parlamentul de la Chișinău

”Respectiv, sunt eligibile să primească indemnizațiile din bugetul asigurărilor sociale de stat”, a declarat Rusu.

Proiectul propus Parlamentul spre aprobare de Guvern a stârnit ample discuții în forul legislativ. Deputatul socialist Vladimir Țurcan s-a interesat dacă în urma modificării acestei legi, persoanele vizate nu vor primi o indemnizație socială mai mică decât până în prezent.

”Depinde de salariul acestei persoane, de contribuția la fondul asigurărilor sociale și ulterior de calculul acestor prestații. În lege este prevăzut clar și ce organe stabilesc aceste indemnizații”, a declarat secretarul de stat.

Deputatul Țurcan s-a arătat nemulțumit de răspunsul dat de reprezentantul Guvernului.

”Așa și nu ați răspuns clar la întrebarea mea”, a declarat deputatul.

Și comisia securitate, apărare și ordine publică s-a arătat îngrijorată de efectele acestei inițiative.

”Prezenta propunere nu ține cont de riscul sport legat de îndeplinirea atribuțiilor funcționale la care sunt supuși cei vizați. Aceasta va diminua din atractivitatea serviciului militar, iar noii încadrați în serviciul militar ar putea să nu beneficieze deloc de aceste indemnizații”, a declarat vicepreședintele comisiei Eugen Carpov, care a înaintat un amendament pentru votarea legii în lectura a doua.

Potrivit președintelui comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, comisie care a dat aviz pozitiv la acest proiect de lege, inițiativa va aduce legislația națională în concordanță cu principiile care stau la baza asigurărilor sociale.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.