Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surpriză neplăcută pentru șoferi: ANRE majorează din nou tarifele la carburanţi

ANRE anunță un preţ plafon peste care petroliştii nu au voie să treacă atunci când stabilesc tarifele pe care le vor afişa la staţii, însă acest lucru nu înseamnă că petroliştii din Moldova nu pot afişa un preţ mai mic pentru produsele lor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 iun — Sputnik. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi tarife plafon pentru carburanţi, valabile pentru următoarele două săptămâni, începând cu ziua de mâine.

Consiliul Concurenței: Suntem împotriva ca ANRE să plafoneze prețul carburanților

În ciuda unor manifestații de protest organizate de un grup de conducători auto din ţară, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat din nou tarifele plafon la carburanţi, valabile în perioada 13-26 iunie 2018.

Astfel, în următoarele două săptămâni preţul unui litru de benzină „Premium-95" nu va depăşi 19 lei şi 49 de bani, un plafon majorat cu 34 de bani.

Un litru de motorină va fi comercializat cu un preţ care nu va trebui să fie mai mare de 17 lei şi 41 de bani — un plafon majorat cu 32 de bani faţă de cât era anterior.

De data aceasta, însă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică vine cu o serie de precizări în vederea explicării motivului majorării, dar şi metodologiei de calcul.

În următoarele două săptămâni, la staţiile de alimentare cu benzină din ţară, benzina „Premium 95" nu va trebuie să depăşească preţul de 19.49 lei pentru un litru. Suma de 19.49 lei are la bază următoarele cifre: 9.23 lei/litru reprezintă prețul conform cotațiilor, 3.76 lei/litru — cota accizului, 3.25 lei/litru — marja comercială specifică și 3.25 lei/litru — TVA.

De asemenea, un litru de motorină nu va trebui să fie comercializat cu un preţ mai mare de 17 lei şi 41 de bani pentru un litru. Aici suma totală are la bază următoarele cifre: 9.50 lei/litru reprezintă prețul conform cotațiilor, 1.76 lei/litru — cota accizului, 3.25 lei/litru — marja comercială specifică și 2.90 lei/litru — TVA.

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii „Platts" recalculate în lei moldovenești, reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Emisiunea „Kilometrul 0". Cât de corectă este decizia ANRE de anulare a scumpirii benzinei

În perioada de referință (29.05.2018 — 11.06.2018) cotațiile medii „Platts" s-au majorat cu 8.74 USD/tona pentru benzină (+1.23 la sută) și 6.74 USD/tona pentru motorină (+1.02 la sută).

Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16.9016 lei/USD fiind în creștere cu 0.3118 lei (+1.88 la sută). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0.34 lei/litru pentru benzină și 0.32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate, fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20 la sută, cota accizului de 3.76 lei/litru pentru benzină și 1.76 lei/litru pentru motorină.

Marja comercială specifică de 3.25 lei/litru include:

  • prima furnizorului rafinăriei;
  • costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  • taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
  • cheltuielile pentru convertirea valutei;
  • cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială;
  • salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților;
  • reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială;
  • cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială;
  • cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc;
  • pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  • alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale;
  • profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.