Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată câte persoane muncesc fără contracte de muncă în Moldova

În sectorul agricol s-au înregistrat cei mai mulți muncitori care nu au contracte individuale de muncă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Populația economic activă a țării noastre (oamenii care au un post de muncă și șomerii) a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4 la sută față de aceiași perioadă din 2017. Populația care are un loc de muncă a constituit 1124,6 mii de persoane, fiind aproximativ la același nivel cu cel din trimestrul I din 2017.

Statistici îngrijorătoare: Școlile rămân fără profesori

Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderea persoanelor din mediul rural care muncesc a fost mai mare decât cea a persoanelor din mediul urban. Astfel, raportul este de 52,7% în sate și 47,3% în orașe. În primul trimestru din 2018, în sectorul agricol au activat 331,4 mii de persoane ceea ce constituie 29,5% din totalul persoanelor care muncesc, în creștere cu 2 puncte procentuale față de perioada similară din 2017.

În industrie muncesc 12,9%, iar în domeniul construcțiilor — 3,2%. În sectorul servicii activează 612,0 mii de persoane sau 54,4% din totalul persoanelor ocupate. Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 4,4%, fiind în ușoară scădere față anului precedent. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă este mai frecventă printre salariații de gen masculin (5,1%) decât salariații de gen feminin (3,9%).  Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt atestate în agricultură (34,9%) și comerț (29,8%).