Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Republica Moldova activizează colaborarea cu UEE

La centrele de presă din Chișinău și Minsk, precum și la „Rossia segodnea” din Moscova s-au desfășurat videoconferințe în cadrul cărora experții au discutat despre rezultatele summitului din luna mai al țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și despre perspectivele de dezvoltare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iunie — Sputnik. Pentru creșterea economiei Republicii Moldova este foarte importantă dezvoltarea relațiilor nu doar cu țările UE, ci și cu partenerii săi tradiționali din nord-estul spațiului ex-sovietic, inclusiv cu Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări. Aceasta este opinia experților exprimată în cadrul videoconferinței.

Motivele colaborării cu UEE

Potrivit Elenei Gorelova, consilier al președintelui Republicii Moldova, președinția a activizat colaborarea cu țările estice, în general, și cu UEE în special.

„Pe parcursul anilor 2012 — 2016, s-au redus brusc exporturile și importurile noastre nu doar cu Rusia, ci și cu alte țări ale UEE. În acest caz închiderea piețelor pentru noi este egală cu moartea", a subliniat specialistul.

Interesul pragmatic

Gorelova a menționat că colaborarea cu UEE urmărește, în primul rând, un interes pragmatic.

„Pentru Moldova este convenabil să stabilească noi forme de colaborare cu țările UEE", a adăugat consilierul prezidențial.
Un alt motiv pentru colaborare a devenit conștientizarea faptului că în cadrul acestei organizații se prevăd procese integraționiste atractive.

„Firește, regulile jocului, mai ales în comerțul exterior, vor fi stabilite nu de anumite țări aparte, ci de regulamente supranaționale care vor forma piețe comune", a spus Gorelova.

Noi posibilități pentru businessul Moldovei

Președintele Igor Dodon, despre locul Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică

Consilierul președintelui susține că statutul Republicii Moldova de observator în UEE înseamnă pentru businessul moldovenesc participarea reprezentanților țării noastre la lucrările comitetelor, colegiilor și a grupurilor de lucru ale acestei structuri. Astfel, întreprinzătorii vor acumula informații necesare și utile pentru dezvoltarea afacerilor.

„Acest aspect tehnic al tendinței noastre de a obține statutul de observator pentru Moldova are o mare importanță economică", a specificat Gorelova.

„Totodată, noi ne dăm seama perfect că activitatea UEE nu se reduce doar la elaborarea diferitelor acte normative ce reglementează această piață imensă; aici se formează un nou model de dezvoltare a acestui spațiu global. Am în vedere formarea diferitelor concepții ale programelor de dezvoltare a sectoarelor în care sunt incluse economiile tuturor țărilor-membre ale UEE. Este vorba de platforme tehnologice unice care cuprind industria ușoară și cea constructoare de mașini-unelte; conceptele privind dezvoltarea sectorului produselor alimentare sănătoase ș. a.", a punctat consilierul prezidențial.

UE și UEE

Totodată, Gorelova a remarcat că o mare parte din Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE conține probleme pur economice, însă Moldova nu are astăzi perspective și oportunități de a-și integra sectoarele în economia UE.