Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cum va fi afectată Moldova de o eventuală criză în Uniunea Europeană

Potrivit analistului economic Viorel Gîrbu, Moldova nu este integrată într-o măsură semnificativă în economia globală, astfel că producerea unor crize globale nu poate afecta prea mult o țară slab dezvoltată cum este a noastră.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iun — Sputnik. Miliardarul George Soros a făcut anterior declarații privind iminența unei crize financiare de proporții cu care se va confrunta Uniunea Europeană. Omul de afaceri este convins că această criză s-ar putea dezvolta din cauza aprecierii dolarului și scurgerii de capital de pe piețele emergente.

Omul de afaceri a atenționat totodată asupra "dezintegrării teritoriale" a Uniunii Europene, un exemplu în acest sens fiind ieșirea Marii Britanii din cadrul Comunității. Alte argumente care confirmă iminența crizei, potrivit lui Soros, este accederea la putere a "populiștilor" și criza "imigrațională".

"Nu mai este o figură de stil dintr-un discurs să spui că Europa este într-o criză existențială, aceasta est cruda realitate", a declarat George Soros pentru Bloomberg.

Dacă pronosticurile lui Soros se vor adeveri, Moldova nu va fi afectată prea mult, a menționat economistul Viorel Gîrbu, într-un comentariu privind posibilele amenințări de pe continentul european.

"Noi nu suntem integrați într-o măsură prea mare în economia mondială, relațiile noastre comerciale cu alte țări nu sunt atât de dezvoltate. Noi ne aflăm în permanență în criză. Pentru noi o criză ca în Europa de fapt nici nu este criză. Ceea ce este criză pentru Spania, pentru noi este un paradis. Am vrea noi să trăim într-o astfel de criză cum trăiesc în Grecia", a menționat expertul.

Predicții sumbre: Europa va fi lovită de o mare criză

Potrivit lui Gîrbu, Moldova nu ar trebui să fie îngrijorată de amenințările externe, ci de cele interne pentru că anume acestea prezintă un pericol mai mare pentru țară.

"Nu ar trebui să fim preocupați de criza mondială, criza UE, care ne poate afecta doar într-o măsură neesențială. Ceea ce ar trebui să ne pună în gardă este plecarea masivă a populației, noi avem probleme cu corupția, cu partidele politice, avem probleme cu calificarea funcționarilor, avem probleme grave în sfera educațională pentru că nu au mai rămas profesori, în ocrotirea sănătății, unde aproape că nu au mai rămas medici. Noi avem probleme interne grave care depind prea puțin de evoluția crizei pe arena mondială", a subliniat specialistul într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.