Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări la Codul Muncii. Ce vor păți angajații care intră în conflict cu conducerea

Proiectul de lege a fost discutat și avizat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Conflictele colective de muncă vor fi soluționate în termene concrete stabilite de comisia de conciliere. Guvernul de la Chișinău pregătește un aviz la proiectul de lege cu privire modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care reglementează procedura de conciliere a părților conflictului colectiv de muncă.

Noi reguli de la Cadastru: Îi vizează pe cei care vând case și terenuri

Potrivit prevederilor Codului Muncii în vigoare, procedura de conciliere se desfășoară între părțile conflictului, în cadrul unei comisii de conciliere. În cazul în care membrii comisiei de conciliere au ajuns la o înțelegere asupra revendicărilor înaintate de reprezentanții salariaților, comisia adoptă, în termen de cinci zile lucrătoare, o decizie obligatorie pentru părțile conflictului, pe care o remit acestora în termen de 24 ore din momentul adoptării.

Totodată, în redacția în vigoare, Codul nu stabilește un termen limită pentru examinarea conflictului colectiv de muncă în cadrul comisiei respective.

Autorii proiectului de lege, un grup de deputați, propun stabilirea unui termen concret de 10 zile lucrătoare pentru concilierea părților conflictului colectiv de muncă, cu posibilitatea de a prelungi termenul respectiv cu cel mult 5 zile lucrătoare.

În Moldova vor fi aplicate noi reguli la obținerea moștenirii

Proiectul de lege a fost examinat în cadrul unei ședințe de lucru tripartite.

Guvernul propune ca punctul 1 din articolul unic al proiectului de lege să fie expus în următoarea redacție: ”Comisia de conciliere conciliază părțile conflictului colectiv de muncă în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data constituirii. Acest termen poate fi prelungit, o singură dată, prin acordul scris al membrilor comisiei. În cazul în care membrii comisiei de conciliere au ajuns la o înțelegere asupra revendicărilor înaintate, comisia va adopta o decizie obligatorie pentru părțile conflictului, pe care o va remite acestora în termen de 24 de ore din momentul adoptării”.