Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cum ascultă procurorii ce vorbim la telefon

Procurorul general, Eduard Harunjen, a explicat deputaților cum au loc interceptările și înregistrările convorbirilor telefonice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Procesul de interceptare a convorbirolor telefonice este un proces costisitor și anevoios, a declarat procurorul general, Eduard Harunjen, în cadrul audierilor comune în Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate, apărare națională și ordine publică. 

Studiu: În Moldova sunt mai multe telefoane decât locuitori

Potrivit Raportului de activitate a Procuraturii Generale, în anul 2017, în Republica Moldova s-au dispus interceptări telefonice în 3142 de cauze penale.

Harunjen a explicat deputaților că această măsură specială este destul de anevoioasă și nu se face de dragul de a asculta ce vorbesc persoanele, dar pentru a obține date relevante pentru dosar. 

”Procesul de interceptare a unei convorbiri telefonice este unul anevoios și costisitor. Nu este deloc plăcut pentru procurori ca să asculte 24/24 de ore o interceptare pentru ca să desprindă din acea convorbire acele fapte care au relevanță la dosar”, a declarat procurorul general. 

Potrivit procurorului, astfel de măsuri sunt dispuse doar pe o anumită categorie de infracțiuni. 

”Noi nu ascultăm convorbirile telefonice de dragul ascultărilor”, a precizat Eduard Harunjen. 

Conform Codului de procedură penală, interceptarea şi înregistrarea comunicărilor se efectuează de către organul de urmărire penală sau de către ofiţerul de investigaţii. Asigurarea tehnică a interceptării comunicărilor se realizează de către autoritatea abilitată prin lege cu asemenea atribuţii, utilizându-se mijloace tehnice speciale.

Cum procurorii îi scapă de pușcărie pe polițiștii infractori și fac averi de milioane

Colaboratorii subdiviziunii din cadrul instituţiei autorizate prin lege, care asigură tehnic interceptarea şi înregistrarea comunicărilor, precum şi persoanele care efectuează nemijlocit ascultarea înregistrărilor, ofiţerii de urmărire penală şi procurorul sunt obligaţi să păstreze secretul comunicărilor şi poartă răspundere pentru încălcarea acestei obligaţii.

Informaţia obţinută în procesul interceptării şi înregistrării comunicărilor poate fi ascultată şi vizualizată în regim de timp real de către organul de urmărire penală şi procuror.

În termen de 48 de ore de la finisarea perioadei de autorizare a interceptării şi înregistrării, procurorul prezintă judecătorului de instrucţie procesul-verbal şi suportul în original pe care au fost înregistrate comunicările. Judecătorul de instrucţie se expune printr-o încheiere asupra respectării cerinţelor legale la interceptarea şi înregistrarea comunicărilor de către organul de urmărire penală şi decide care din comunicările înregistrate urmează a fi nimicite, desemnând persoanele responsabile de nimicire.

Îngrozitor: Trafic de organe, șantaj, violență în penitenciarul în care este deținut Filat>>>

Nimicirea informaţiilor în baza încheierii judecătorului de instrucţie este consemnată de către persoana responsabilă într-un proces-verbal, care se anexează la cauza penală.