Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog: Aproape ca în UE - prezența la urne în Moldova este de nivel european

La ultimele alegeri locale din Republica Moldova prezența la urne s-a apropiat de indicatorii Uniunii Europene, a menționat politologul Victor Juc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mai — Sputnik. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în primul tur al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău au participat 225 de mii 919 persoane (35,43%). Este cea mai scăzută prezență la vot în alegerile locale din ultimii 10 ani. În anul 2011, prezența a fost de 59,88%, iar în 2015 — de 48%.

Politolog: Cel de-al doilea tur al alegerilor locale ar trebui anulat

La Bălți au votat 34,93%, în satul Leușeni din raionul Hâncești — 36,89%, în satul Nemțeni, același raion — 36,85%, în satul Jora de Mijloc din raionul Orhei — 52,68%, în satul Volovița din raionul Soroca — 46,93%, în comuna Pârlița din raionul Ungheni — 39,23%.

„Pentru țările europene, o prezență la vot de 35% este considerată normală. În aceste țări, la alegerile parlamentare participă 60 — 65% din numărul alegătorilor, la cele locale — în jurul a 40%, iar la europarlamentare — 30%. Așa dar, cifrele înregistrate în Republica Moldova corespund standardelor țărilor europene", a menționat politologul Victor Juc, comentând pentru Sputnik Moldova prezența la urne în primul tur al alegerilor locale.

Totuși, în opinia expertului, cauzele participării relativ reduse a cetățenilor Republicii Moldova la alegerile locale diferă de cele ale europenilor.

Politolog: Dodon a făcut cea mai importantă declarație cu privire la NATO în Moldova>>>

„Sondajele sociologice demonstrează că oamenii au încredere în organele administrației locale. Însă mai mult cei din localitățile rurale. La oraș această încredere nu prea există, deoarece, în primul rând, orășenii sunt mai exigenți, iar administrația locală are aici un spectru mai larg de sarcini. În al doilea rând, în Capitală multe persoane incluse în listele electorale sunt plecate. În al treilea rând, lumea, mai ales tinerii, consideră că rezultatul a fost deja prestabilit și că de ei nu mai depinde nimic, astfel că nu mai vor să participe la alegeri. Oamenii și-au pierdut totuși încrederea în faptul că administrația locală va fi în stare să-i ajute", a rezumat politologul.