Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Serviciul Vamal intensifică măsurile de control la hotarul cu Ucraina

Mobilizare maximă la frontiera moldo-ucraineană pentru prevenirea apariției unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Urmare a indicației lansate de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, conducerea instituției a dispus deplasarea în teritoriu a factorilor de decizie din cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal pentru a inspecta cum sunt aplicate măsurile de control instituite. 

Un focar de pestă porcină a fost documentat la Ștefan Vodă

Totodată, va fi intensificat și cel de-al doilea filtru de control, asigurat de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. Acestea vor monitoriza drumurile din proximitatea punctelor de trecere și vor sechestra produsele din carne provenită de la animalele receptive la virusul PPA. De asemenea, inspectorii vamali care vor admite introducerea în țară a produselor din carne de porc vor fi sancționați disciplinar.

Este supusă verificării inclusiv interacțiunea cu celelalte autorității prezente în posturile vamale. Conform procedurii instituite, produsele din carne de porc reținute sunt supuse denaturării prin stocarea în tomberoane cu clorură de var. Ulterior, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au obligația de a le evacua și de a le nimici prin metodele autorizate.

Serviciul Vamal informează că, de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până în prezent, au fost consemnate 3 843 de cazuri de depistare a produselor din carne de porc, iar cantitatea reținută în acest interval de timp se cifrează la circa peste 11 mii de kilograme.

Măsurile de prohibiție vor fi menținute până când autoritățile sanitar-veterinare din țara vecină vor declara Ucraina ca fiind zonă liberă de pestă porcină africană. Raportarea se face în adresa Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), care reprezintă o structură interguvernamentală responsabilă de monitorizarea și îmbunătățirea situației epizootice la nivel mondial.