Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exlusiv - Din culisele reformei Procuraturii

Avocatul Ion Dron consideră că instrumentele prevăzute de legea privind activitatea procuraturii nu vor da rezultatele pe care le așteaptă cetățenii. Este vorba de independența procurilor și aplicarea legii în această țară pentru toți în egală măsură și nu într-o manieră selectivă.
Sputnik
Exlusiv - Din culisele reformei Procuraturii

Ion Dron a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre raportul procurorului general prezentat recent în două comisii parlamentare. "Acest raport nu este atât de bun cum crede procurorul, general Eduard Harunjen. Deputații au declarat că Biroul Permanent al Parlamentului va decide dacă acest raport va fi prezentat în plenul Legislativului. "Este o abordare total greșită", consideră Ion Dron.

„Biroul permanent nu poate să decidă, fiindcă legea îl obligă pe procuror să prezinte Parlamentului acest raport pentru a fi citit în spațiul public", susține avocatul.

Un alt fenomen dăunător pentru sistemul procuraturii este cel de pornire a dosarelor penale, a urmăririi penale pe temeiuri nejustificate. Avocatul Ion Dron spune că „astăzi toate firele procesuale sunt conectate potrivit legii la un singur buton — cel al procurorului general. Ce înseamnă asta. Dacă procurorul din Briceni decide să expedieze un dosar în judecată pe o persoană concretă sau un grup de persoane, atunci procurorul general poate să anuleze această ordonanță și ea este obligatorie pentru procurorul din Briceni.

Procuratura Generală, în fața Parlamentului

"La ora actuală procurorul general prin puterea sa procesuală poate anula, modifica sau chiar înceta urmărirea penală. Dacă mergeți la un procuror din raion și credeți că acest procuror vă poate face dreptate, în districtul care locuiți, atunci vă înșelați amarnic. Nu este chiar așa, depinde totul de procurorul de la Chișinău. Asta nu se întâmplă zilnic, în fiecare zi, dar o dată la 3 ani, la momentul potrivit, când trebuie tupilat unul care vrea să facă politică sau pentru unul care poate aranja niște proiecte financiare pentru a face concurență în dauna altuia. Dacă înainte era necesar să apelezi să intervină într-un dosar sau altul la 35 de butoane, la fiecare procuror din raion, astăzi ai un singur buton la Chișinău în persoana procurorului general", a punctat Ion Dron.

El s-a referit și la alte aspecte și anume la faptul că "astăzi noi nu cunoaștem cine este responsabil de soluția finală pe cazul unui dosar concret, fie procurorul de caz, fie procurorul ierarhic superior", a mai spus Ion Dron.

Avocatul s-a referit și la câteva date statistice devastatoare conținute în raportul procurorului general.

"Dacă procurorii au exercitat urmărirea penală în 54 de mii de dosare penale pornite, încheiate au fost numai 24 de mii. În 14 mii de cazuri dosarele au fost trimise în judecată. Adică din 100% doar o pătrime sunt expediate în judecată. Sunt cifre devastatoare. Asta înseamnă că fenomenul pornirii dosarelor penale pe criterii nefondate este unul foarte periculos în Republica Moldova. La ora actuală pornirea dosarelor penale este instrumentul de negocieri, în speță, când este vorba de politică. Prin intermediul dosarelor penale sunt preluate afacerile din Moldova, se cedează proprietăți în celule. Știți ce înseamnă pentru un om să-i pornești un dosar penal. Înseamnă să-l dezechilibrezi psihic, să-i afectezi familia și noi pornim dosare penale cu atâta ușurință. Părerea mea este că în Republica Moldova alegerea procurorului general ar trebui să fie făcută de către cetățeni", a menționat Ion Dron.