Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vin roboții! Îți vei pierde jobul?

Majoritatea angajatorilor români (81%) consideră că automatizarea proceselor de muncă va spori numărul de salariaţi, în loc să-l diminueze.
Sputnik

BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Pe măsură ce avansează tehnologia, crește și necesarul de personal calificat, deci nu trebuie să ne speriem că vom munci mai puțin. Ba chiar dimpotrivă. 81% dintre angajatorii români consideră că robotizarea va menține sau va crește dimensiunea forței de muncă, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane ManpowerGroup, citat de wall-street.ro.

Primul accident fatal cu implicarea unui automobil autonom

17% dintre angajatorii români consideră că automatizarea îi va determina să-și scadă numărul total de angajați în următorii doi — trei ani, față de doar 10% la nivel global, și doar 14% consideră că-și vor mari numărul de angajați în urma robotizării, față de 20% la nivel global, impactul net per ansamblu fiind unul ușor negativ.

Cele mai vulnerabile joburi la automatizare vor fi cele care vizează activități de rutină sau cu valoare adăugată redusă pentru clienții companiei. Doar 5% dintre angajatorii români chestionați consideră că-și vor crește echipa din funcțiunea administrativă și de suport, iar 14% anticipează scăderi, în timp ce referitor la funcțiunea de resurse umane, ponderea angajatorilor care prevăd creșteri este de 1%, dar alți 5% preconizează că-și vor scădea echipele de HR că rezultat al automatizării, potrivit studiului Revoluția Competențelor 2.0.

36% din angajatori se așteaptă să-și crească personalul din producție, însă alți 41% cred că în următorii doi-trei ani vor face reduceri de personal în această funcțiune, pe fondul automatizării.

Nu mai e de domeniului fantasticului: Primul vehicul zburător a fost testat deja>>>

În schimb, transformarea digitală a organizațiilor va necesită competențe de IT, astfel încât 11% dintre angajatori preconizează că-și vor mari departamentele de IT, și numai 2% anticipează o micșorare a acestora, impactul net fiind pozitiv, de +9%.