Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Noi impozite pentru oamenii de la sate

Când intră în vigoare legea care-i impune pe oamenii de la sate să plătească impozite pentru zilieri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Parlamentul de la Chișinău a menținut, la data de 23 februarie, votul exprimat pentru executarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri. 

Legea nu intră în vigoare la data publicării, ci la șase luni de la data publicării. Astfel, acțiunea juridică a Legii privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri începe din data de 2 septembrie 2018.

Din 2 septembrie, persoanele fizice care vor angaja muncitori cu ziua, vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta prevederile noii legi.

De ce agenții economici nu sunt dispuși să inițieze parteneriate public-private la sate

Potrivit legii, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână.

De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Legea prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Tinerii sunt încurajați să lucreze în sate. Decizia de ultimă oră a Guvernului

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Controlul asupra respectării prevederilor acestei legi va fi efectuat de către inspectorii muncii și inspectorii fiscali. Documentul stabilește că, în cazul în care beneficiarul de munca zilierilor nu va respecta noile reguli, el va fi sancționat conform Codului Contravențional. Amenda pentru această încălcare urmează să fie stabilită.