Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră pentru viitorii deputați din Moldova. Iată ce vor face cu banii statului

Parlamentul se apucă de treabă. Niciun bănuț din buget nu va fi cheltuit fără știrea deputaților.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. În Parlamentul de la Chișinău va fi creată încă o comisie permanentă, a unsprezecea la număr, care se va ocupa de examinarea rapoartelor Curții de Conturi. Aceasta se va numi Comisia de control al finanțelor publice.

Inițiativa aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu, iar noua comisie își va începe activitatea odată cu constituirea Parlamentului de legislatura a XXI.

Pavel Filip face declarații uluitoare despre cum se majorează salariile în Moldova

Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit. De asemenea, comisia va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind utilizarea surselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

”Prin crearea unei noi comisii vom reuși să intensificăm colaborarea dintre Parlament și Curtea de Conturi, precum și să îmbunătățim controlul parlamentar asupra finanțelor publice. Aceasta este important, în special acum, când  Curtea de Conturi va avea noi competențe”, a declarat Candu.

Proiectul mai prevede că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, raportul anual asupra administrării și utilizării finanțelor publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.