Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pulbere: Când ar putea fi adoptată o nouă Constituție în Moldova

Ex-președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, consideră că o nouă Constituție, care ar prevedea extinderea atribuțiilor președintelui țării, ar putea fi adoptată în urma unui referendum, în anii 2019 – 2020.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. În opinia fostului președinte al Curții Constituționale, în noua Constituție ar trebui să rămână neschimbate titlurile I și II, care stabilesc principiile generale ale statului, precum și drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor. Celelalte titluri, potrivit lui Pulbere, ar trebui revizuite.

Ce vor păți demnitarii care vor fura mai mult de jumătate de milion de lei

„În ceea ce privește atribuțiile președintelui, atribuțiile Parlamentului, Procuraturii și Guvernului, aici totul ar trebui revizuit. În opinia mea, forma prezidențială de guvernământ este ideală pentru Republica Moldova. Aici nici nu este mare lucru de schimbat, trebuie restabilit ceea ce a fost în vigoare până în anul 2000. Conform Constituției, Parlamentul are dreptul să verifice cum sunt respectate legile, această funcție de control trebuie să rămână pe seama Parlamentului. Însă de ce să i se atribuie dreptul de a numi în diverse funcții. Acest lucru nu ține de competența Parlamentului, ci a Guvernului sau a președintelui", susține Pulbere.

Potrivit acestuia, adoptarea noii Constituții depinde de rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie anul curent. Ținând cont de procesul complicat de reforme, de necesitatea consultării societății civile și a partenerilor europeni, noua Lege Fundamentală ar putea fi adoptată, cel mai devreme, peste doi ani.

„Va fi necesară consultarea Comisiei de la Veneția și a altor structuri europene pentru a-i convinge pe toți că acest lucru este o necesitate, și nu o dorință.

Presupun că acest proiect ar trebui să fie supus unui referendum la nivel național, Constituția să fie adoptată nu de 101 deputați ai Parlamentului, ci la acest proces să participe cetățenii Republicii Moldova; proiectul trebuie publicat pentru a afla părerea cetățenilor.

Aceasta este o muncă minuțioasă și de lungă durată. Însă dacă alegerile din noiembrie se vor încheia cu succes, noua Constituție ar putea fi adoptată în 2019 — 2020", a adăugat fostul președinte al Curții Constituționale.

Igor Dodon: Noi trebuie să fim prieteni cu toți, dar să nu ne implicăm în jocuri politice>>>

Totodată, Dumitru Pulbere a subliniat că opinia cu privire la necesitatea efectuării unei reforme constituționale meticuloase îi aparține, însă deocamdată nu au fost întreprinse activități de expertiză în acest sens.