"Gest politic": Slovacia vrea să înlocuiască MiG-urile ruseşti cu F-16 americane

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea avioanelor de luptă F-16 Block 70/72, în valoare de 2,91 miliarde de dolari, pentru Slovacia, care urmează să înlocuiască avioanele MiG-29 ruseşti.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 apr — Sputnik. Sputnik l-a solicitat pe Vladimir Popov, fost pilot al Forțelor Aeriene și acum redactor-șef al revistei Aviapanorama, să spună câteva cuvinte despre punctele forte și cele slabe ale celor două avioane, despre potențialul lor de modernizare și despre capacitatea de a schimba echilibrul existent al forțelor în Europa.

MiG-29 – un supravieţuitor real

Vladimir Popov a spus că atât MiG-29, cât și F-16 aparțin aceleiași clase de avioane de luptă ușoare cu caracteristici tactice și tehnice destul de apropiate.

Popov a spus că configurația cu două motoare a MiG-ului este un avantaj care îi îmbunătățește supraviețuirea în luptă și care îi permite să supraviețuiască loviturilor de rachete directe. "Chiar dacă unul dintre motoarele sale este lovit, poate continua să zboare cu cealălalt și să se întoarcă la bază", a spus Popov.

Compararea performanţelor

Expertul a spus că rata de urcare a lui MiG-29 este de 330 de metri pe secundă, comparativ cu 220-290 a lui F-16. Mai mult, MiG-ul poate decola la doar 340 kilometri pe oră, în timp ce omologul său american se poate bloca atunci când zboară sub 390-420 kilometri pe oră (242-260 mile pe oră).
Viteza maxima de altitudine a MiG este de pana la 2,3 Mach, în timp ce cea a lui F-16 nu depaseste 2 Mach.

Impresionant: 30 de state, la coadă să cumpere avionul rusesc de luptă MiG-35

Punctele forte ale F-16: Combustibilul, Muniţiile 

F-16 oferă o vizibilitate bună în cabina de pilotaj, este eficient din punct de vedere al consumului de combustibil și poate utiliza o gamă largă de arme, echipamente electronice avansate și echipamente radar.

Popov a concluzionat că ambele jeturi sunt extrem de funcționale, au un mare potențial de modernizare și, în cele din urmă, pot să-și extindă viața de serviciu la 25 de ani și mai mult.

2,9 miliarde de dolari: Este foarte mult?

Popov crede că, deși 2,9 miliarde de dolari pentru o escadronă de 14 jeturi reprezintă o mulțime de bani, acest lucru ar putea include și costul recalificării primilor trei sau patru piloți și a echipajelor lor tehnice, iar trecerea la F-16 de la avionul rus MiG ar fi o problemă.

Câştigurile economice sau politice?

Potrivit lui Vladimir Popov, guvernul slovac și-a făcut alegerea pe considerente politice și nu pe caracteristicile tehnice ale avioanelor.

"Isteria generală împotriva rușilor a fost cu siguranță un factor aici", a spus Popov, adăugând că "modernizarea unei flote existente de aeronave moderne este întotdeauna mai ușoară, mai ieftină și, în cele din urmă, mai eficientă din punct de vedere economic pentru orice țară".

"Cu MiG-29 deja la dispoziţia lor, slovacii ar fi putut găsi mai uşor să le modernizeze, mai degrabă decât să cheltuiască bani suplimentari pentru piloţi şi tehnicieni de reconversie, să revizuiască centrele de comandă şi aerodromurile şi să cumpere vehicule adiţionale de service", a explicat Popov.

Ce urmează?

Vladimir Popov consideră că achiziția F-16-urilor de către Slovacia nu va schimba mult balanța forțelor existente în Europa.

"Adăugarea a 14 F-16 nu va avea nici o consecință practică pentru puterea aeriană a NATO asupra teatrului european", a concluzionat Popov.