Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mafia imobiliarelor: În Moldova crește numărul investitorilor înșelați

În Moldova, numărul construcțiilor cu probleme crește an de an, la fel ca și numărul cumpărătorilor de apartamente trași pe sfoară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik, Olga Pascaru. Sute de oameni și-au investit banii în companii de construcții, dar au rămas și fără bani, și fără apartamentele multdorite; cu părere de rău, aceasta este deja o realitate tipică pentru țara noastră.

În capcana afaceriștilor din sfera construcțiilor s-a pomenit și familia Onilă: în anul 2016 soții au investit 27 de mii de euro în construcția unui bloc locativ de pe strada Sf. Andrei din centrul Capitalei. Însă la puțin timp după demararea lucrărilor de construcție, acestea s-au oprit. A fost săpată fundația și ridicat parterul. Atât.

„Casa noastră trebuia să fie gata în primul trimestru al anului 2017. În momentul de față firma a dat faliment. Statul a numit un alt administrator, dar acesta nu răspunde la întrebările și la apelurile noastre telefonice. Nu ne-a rămas altceva decât să sperăm că judecata ne va face dreptate. Pentru că noi am achitat costul deplin al apartamentului. În casa aceasta mai sunt vreo 30 de familii care se află în aceeași situație ca și noi", a spus Inga Onilă.

Potrivit acesteia, la procurarea apartamentului, ea și soțul ei au apelat la serviciile unui agent imobiliar, iar prețul unui metru pătrat în casa aflată în construcție era mai mic decât la concurenți.

Cum să procuri un apartament în Chișinău: Riscurile de pe piața imobiliară

Și cei care au investit în construcția imobilului de pe bulevardul Dacia 60/2 s-au „ars".

„Părinții au adunat suma necesară pentru a ne cumpăra apartament. Prețul unui metru pătrat era mai mic decât la concurenți, iar părinții au încheiat contractul încă în anul 2008. Dar în scurt timp lucrările au încetinit, iar ceva mai târziu s-au oprit definitiv. Casa așa și nu este dată în folosință nici până azi. Iar în anul 2014 compania respectivă de construcții a dat faliment", și-a spus păsul Serghei Rusu.

Ulterior s-a dovedit că acea companie de construcție luase un împrumut mare la bancă, punând în gaj apartamentele.

„Rezultă că acum trebuie să răscumpărăm de la bancă proprietatea noastră pentru care noi deja am achitat banii", a adăugat cumpărătorul înșelat.

O altă istorie asemănătoare este cea a familiei Bunescu. Soții și-au vândut locuința cu o cameră pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. Banii i-au investit în construcția unei case de pe Calea Orheiului. Tânăra familie urma să sărbătorească trecerea în casă nouă încă în anul 2013. Însă construcția a fost conservată și casa nu a mai fost dată în folosință. Deja de opt ani, familia Bunescu locuiește cu chirie.

Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală

Pentru a evita riscurile și a investi corect banii în imobile, expertul în domeniu, Aleksandr Panov recomandă procurarea apartamente în casele deja construite și date în folosință. Deoarece nici un contract nu garantează construirea clădirii în termenul stabilit.

Potrivit lui Panov, în Moldova companiile de construcții care-și derulează afacerile necinstit sunt mult mai mult decât cele de încredere. Raportul lor este de aproximativ 70 la 30.

Jurnaliștii Sputnik primesc multe scrisori și plângeri din partea cetățenilor Moldovei. Expertul Aleksandr Panov a oferit mai multe sfaturi profesioniste pentru a nu da greș la procurarea unei locuințe. Dar despre toate acestea vom vorbi în următorul articol.