Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prima călătorie în străinătate a liderului nord-coreean: Ce a discutat la Beijing

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, în cadrul primei călătorii în străinătate a lui Kim de la preluarea puterii. Acesta a fost însoţit de soția sa.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. Atât mass-media de stat din China, cât și cea din Coreea de Nord au confirmat că Kim se află într-o vizită de stat în China. Kim a sosit la invitația președintelui chinez și a rămas pentru o vizită neoficială de patru zile.

Vizita vine înaintea discuțiilor extrem de așteptate dintre Kim și președintele american Donald Trump, care urmează să aibă loc până la sfârșitul lunii mai. Problema denuclearizării, care constituie un blocaj de lungă durată în relațiile SUA-Coreea de Nord, va fi un obstacol de neclintit în calea către un potențial progres.

Cu toate acestea, în urma negocierilor cu Xi, Kim a indicat că Phenianul ar putea fi pregătit pentru un compromis.

"Este poziția noastră consecventă de a ne angaja să denuclearizăm Peninsula, în conformitate cu voința fostului președinte Kim Il Sung și fostului secretarul general al țării, Kim Jong Il", a spus el în contrast cu unele declarații anterioare ale Coreei de Nord, citată de Xinhua.

El a spus că Coreea de Nord va fi gata să scape de propriul său arsenal nuclear, cu condiția ca SUA și aliatul său, Coreea de Sud, să coopereze.

Experții ruși despre puterea nucleară a Coreei de Nord - Nu e de glumă

"Problema denuclearizării Peninsulei Coreene poate fi rezolvată, dacă Coreea de Sud și Statele Unite răspund eforturilor noastre cu bunăvoință, creează o atmosferă de pace și stabilitate, luând măsuri progresive și sincronice pentru realizarea păcii", a spus el.

După discuțiile cu Kim, liderul chinez a declarat că relațiile China-Coreea de Nord sunt "o alegere strategică și singura alegere corectă pe care ambele părți au făcut-o pe baza istoriei și a realității" și a lăudat îmbunătățirea economiei și bunăstării pentru coreeni, înregistrate de Kim.

China a fost criticată în repetate rânduri de Washington pentru că nu a fost mai dură în cazul Coreei de Nord, în ciuda faptului că Beijingul a sprijinit toate cele mai recente runde de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.