Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații discută miercuri cum să obțină mai mulți bani de la stat

Partidele parlamentare ar putea obține milioane în plus din bugetul de stat, un proiect de lege în acest sens va fi discutat miercuri de deputați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 28 martie, un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor din bugetul de stat pentru partidele politice din Moldova.

Potrivit documentului elaborat de un grup de deputați democrați, partidele politice din Moldova care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută de candidați femei înaintați în circumscripții uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10 procente din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie ales în circumscripția uninominală, conform legislației privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC.

Iată când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova

Potrivit autorilor proiectului, aceste norme au fost propuse în vederea continuării procesului de perfecționare a legislației cu scopul de a crea condiții favorabile de accedere a femeilor în funcții publice, inclusiv elective și de a încuraja femeile să fie implicate mai activ în politică.

Deputații propun modificarea unui articol din Legea privind partidele politice, la capitolul finanțarea de la bugetul de stat. Astfel, partidele politice vor fi în drept să primească anual finanțare de la bugetul de stat prin intermediul CEC. Cuantumul alocațiilor pentru acest scop se va aproba în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat, cu excepția veniturilor cu destinație specială prevăzute de legislație și se va distribui după cum urmează: 

—  87 la sută partidelor politice proporțional cu performanțele obținute, în egală măsură, atât în alegerile parlamentare cât și în alegerile locale generale;

—  10 la sută partidelor politice proporțional care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale în alegerile parlamentare;

—  3 la sută partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese în funcția de deputat în Parlament în circumscripții uninominale.