Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova a trecut la ora de vară

Cei care nu au reușit să schimbe ora, mai au timp să o facă pe parcursul zilei de duminică, astfel ca să nu întârzie luni la școală, serviciu sau în alte locuri planificate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Republica Moldova a trecut la ora de vară. Acele ceasornicului au fost schimbate cu o oră înainte. Cei care nu au reușit să schimbe ora, mai au timp să o facă pe parcursul zilei de duminică, astfel ca să nu întârzie luni la școală, serviciu sau în alte locuri planificate. 

Urmează cea mai scurtă noapte din an. Trecem la ora de vară

Trecerea la ora de vară are loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. 

Republica Moldova a preluat această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.