Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce este importantă dezlegarea cununiei după divorț

Biserica nu binecuvântează o nouă căsătorie dacă motivul divorțului a fost desfrâul
Sputnik
De ce este importantă dezlegarea cununiei după divorț

Se spune că ceea ce unește Dumnezeu, omul nu trebuie să despartă. Cu toate acestea, multe cupluri  divorțează, chiar dacă sunt cununate. Frecvente sunt cazurile când persoanele se recăsătoresc și revin în fața altarului pentru a cere iarăși binecuvântarea lui Dumnezeu. Binecuvântează Dumnezeu căsătoriile repetate? Și în ce condiții Biserica permite întemeierea unei noi familii după o căsătorie eșuată? Jurnaliștii Maria Dimineț și Dorin Chitoroagă au discutat subiectul cu parohul bisericii din satul Cruglic, Nicolae Ciobanu.

Biserica încurajează cuplurile să depună eforturi pentru a depăși neînțelegerile și a păstra familia. Însă cei care divorțează trebuie să solicite și dezlegarea cununiei.

"Persoana care dorește să se recăsătorească solicită Mitropoliei Moldovei binecuvântarea unei noi căsătorii. O nouă căsătorie este binecuvântată doar după ce divorțatul împlinește un anumit canon. După un al treilea divorț, Biserica nu binecuvântează alte căsătorii", a explicat preotul Nicolae Ciobanu.

E obligatoriu să ai naşi de cununie?

Biserica nu va binecuvânta o nouă căsătorie, dacă motivul divorțului este desfrâul.

"Dacă soțul sau soția pleacă din familie de dragul altei persoane, atunci Biserica nu va binecuvânta o nouă căsătorie. La divorț se recurge din motive serioase, nu pentru că unul dintre soți s-a îndrăgostit de altă persoană", a precizat preotul Nicolae Ciobanu.

Părintele a vorbit, de asemenea, despre partenerul potrivit pentru o căsătorie.

"Trebuie să ne întrebăm: suntem pregătiți să fim alături de persoana iubită pentru tot restul vieții, chiar dacă se îmbolnăvește grav, își pierde frumusețea fizică sau sănătatea mintală?  Și dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că am făcut o alegere corectă".

Mai multe detalii la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț