Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație de urgență la Leova: 12 case riscă să se părăbușească

În orașul Leova au loc alunecări de teren care îi îngrijorează pe locuitori
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik. 12 case din orașul Leova riscă să fie înghițite de pământ. O porțiune din malul râului Prut se surpă, hăul înaintând tot mai mult și mai mult. Groapa a ajuns aproape de grădina unei gospodării. Reprezentanții administrației publice locale din Leova au declarat pentru Sputnik Moldova că pământul o ia la vale din cauza nivelului scăzut al apei din râu. În ultimii 20 de ani, potrivit specialiștilor, nivelul apei s-a micșorat cu cinci metri.

"Această problemă persistă de peste 20 de ani. Încă în 2016 a fost convocată o ședință la care au participat și reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului din Romania. Atunci experții au analizat această situației și au venit cu o soluție — construcția podurilor din beton armat. Pentru aceste lucrări sunt necesare 30 de milioane de lei. Bani care în bugetul local nu sunt.", a declarat pentru Sputnik Moldova, primarul orașului Leova, Vitalie Gargăun.

Alunecări de teren la Leova

Oamenilor, care locuiesc în apropierea groapei, le este frică să nu rămână pe drumuri. Terenul avariat este în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne și a autorităților publice locale. În acest caz au fost sesizați reprezentanții Ministerul Mediului și Ministerul Afacerilor Interne care urmează să ia o decizie în acest sens.