Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldoveni din zeci de localități, expropriați din cauza gazoductului Ungheni-Chișinău

Moldovenii care nu vor fi de acord cu suma recompensei oferite de Stat pentru exproprierea bunurilor imobile aflate în calea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău vor putea să meargă în instanță pentru a contesta decizia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 mart — Sputnik. Mai mulți moldoveni, din aproximativ 30 de localități din țară, vor rămâne fără bunurile imobile din cauza construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. La ultima ședință de Guvern, Cabinetul de Miniștri a aprobat  un proiect de modificare a ”Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni — Chișinău”.

Este vorba de următoarele localități: orașul Chișinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

Anunțul bombă făcut de premierul Filip privind soarta companiei Vestmoldtransgaz>>>

Conform Proiectului, obiecte ale exproprierii sunt atât terenurile proprietate privată şi cele aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, situate în extravilanul și/sau intravilanul localităților vizate, cât și dreptul de folosință asupra bunurilor imobile (terenurilor) indicate la litera a) utilizate în cadrul lucrărilor de construcție a conductei menționate la art.1.

”Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua de către organul central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii prin intermediul instituției publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii" din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final al Proiectului „Construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău — Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz" sau succesorul său de drepturi și obligații”, este scris în document.

Lista bunurilor imobile ce urmează a fi expropriate vor fi afișate la sediile autorităților publice locale și pe pagina oficială a primăriilor în raza cărora sunt situate acestea, simultan cu transmiterea notificărilor către proprietari și, după caz, către titularii de alte drepturi identificați.

Conform documentului, expropriatul nemulţumit de suma despăgubirii prevăzute în decizia de stabilire a sumei despăgubirii se poate adresa instanţei judecătoreşti competente în termen de 2 ani, care curge de la data la care i-a fost comunicată respectiva decizie de stabilire a sumei despăgubirii, fără a putea contesta transferul de la expropriat la expropriator a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile (terenurilor) indicate la art.2 lit.a) și, după caz, a dreptului de folosință asupra bunurilor imobile (terenurilor) indicate la art.2 lit.b). Totodată, termenul în care moştenitorii expropriatului decedat se pot adresa instanţei judecătoreşti curge de la data acceptării succesiunii.

Moldova primește laude de la UE pentru liberalizarea pieței energetice

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău prezintă a doua etapă de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre Moldova şi România, fiind o prelungire a primei părţi a conductei Iaşi-Ungheni, inaugurat la 27 august 2014.

Recent, compania ”Vestmoldtransgaz” a fost privatizată de compania românească ”TransGaz”, care urmează să investească 93 de milioane de euro în următorii doi ani. Decizia de a privatiza compania s-a făcut cu scopul de „accelerare a lucărilor de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău şi de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop".