Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

România a rămas fără imunoglobulină și cere ajutorul UE. Cum stă Moldova la acest capitol

Republica Moldova dispune de cantități suficiente de imunoglobulină. Preparatul este produs cu regularitate, conform Programului Naţional de Securitate Transfuzională, și este repartizat gratuit instituțiilor medicale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mart — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Potrivit șefei Secției Monitorizare, Audit și Servicii de Asistență Transfuzională din cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Angelica Zinicovschii, țara noastră nu s-a confruntat niciodată cu lipsa imunoglobulinei.

„În țară nu avem insuficiență de acest produs biomedical. Toate instituțiile medicale sunt asigurate cu imunoglobulină. Noi eliberăm și distribuim gratuit toate produsele biomedicale, din care face parte și imunoglobulina normală", a declarat Angelica Zinicovschii în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit Angelicăi Zinicovschii, anual, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui produce peste 10 mii de doze de imunoglobulină. O cantitate mai mult decât suficientă.

Centrele Regionale de Transfuzie a Sângelui vor fi lichidate

„Noi dispunem de tehnologii biomedicale necesare pentru obținerea acestui produs și nu l-am importat niciodată. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui produce anual peste 10 mii de doze de imunoglobulină. Nu putem să vă spunem exact câte doze sunt utilizate de un pacient, fiindcă depinde de patologia de care suferă pacientul", adaugă Angelica Zinicovschii.

Asta, în timp ce România se confruntă cu o criză acută de imunoglobulină, iar Guvernul de la București a solicitat ajutorul țărilor Uniunii Europene. Responsabilii Centrului Național de Transfuzie a Sângelui spun că, până acum, nu a fost solicitat ajutorul Republicii Moldova, deși țara noastră ar putea fi de folos.

„Până acum noi nu am avut solicitări de acest produs din altă țară. Noi avem un Regulament de autorizare a importului sau exportului de produse sangvine, cu autorizarea Guvernului. Dacă România s-ar adresa, cred că Guvernul ar soluționa pozitiv", adaugă Angelica Zinicovschii.

Precizăm că imunoglobulina este un preparat administrat pacienților cu boli autoimune, afecțiuni provocate de bacterii, virusuri sau microbi. Anterior, Republica Moldova a ajutat România cu sânge și plasme, după tragedia din 2015 de la clubul „Colectiv”.